Comisia de muncă din Senat a stabilit valoarea minimă a punctului de pensie şi a majorat pensiile agricultorilor la 500 lei

| 20 sep, 16:41

Comisia pentru muncă din Senat a întocmit marţi un raport favorabil propunerii legislative care stabileşte că valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2017.


"Valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017", se arată în propunerea legislativă care modifică articolul 102 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari PSD şi ALDE, susţin că Legea nr. 263/2010 "nu mai prevede la articolul 102 procentul obligatoriu din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat care ar trebui aplicat pentru calcularea valorii unui punct de pensie". 

"De ani buni, pensionarii României reclamă acest abuz al statului care, pur şi simplu, a 'naţionalizat', (...) o parte a pensiei cuvenite fiecărui cetăţean care a muncit cinstit zeci de ani şi a cotizat pentru a avea un trai decent la vârsta senectuţii", se mai arată în expunerea de motive a propunerii de lege. 

Propunerea are un caracter organic, iar Senatul o dezbate ca primă Cameră sesizată. 

Tot un raport favorabil a primit marţi din partea Comisiei pentru muncă a Senatului şi propunerea legislativă care modifică articolul 17 din Legea nr. 263/2010, prin introducerea unui nou alineat (4), care stipulează că "pensiile foştilor membri cooperatori din agricultură se majorează la 500 lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale". 

Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari care au aparţinut grupului UNPR, afirmă că, potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice, din totalul de 468.138 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei, iar valoarea medie a indemnizaţiei este de 361 lei pe lună. 

"Pentru că nivelul pensiilor din agricultură este foarte scăzut, multor beneficiari trebuie să li se completeze veniturile până la nivelul a 500 de lei, ca o măsură de protecţie socială, având ca sursă bugetul de stat", arată iniţiatorii, potrivit expunerii de motive. 

Iniţiatorii precizează, totodată, că orice persoană care a lucrat în agricultură, în cadrul fostelor cooperative agricole de producţie, beneficiază de o pensie pe baza timpului util. 

"Timpul util se calculează în ani şi se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă la cel mai mic număr de norme planificate a se realiza anual, în perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperativelor", se mai precizează în documentul citat. 

Şi această propunere de lege are un caracter organic şi urmează să primească un vot din partea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ