Comisia Europeană: Nu dorim ca Acordul de Parteneriat Strategic cu România să fie folosit în scop politic
Comisia Europeană nu doreşte ca Acordul de Parteneriat Strategic cu România să fie folosit în scop politic, a declarat vineri, la Bruxelles, Shirin Wheeler, purtător de cuvânt al comisarului pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.
Aceasta a negat că ar exista deficienţe, lipsă de transparenţă sau presupuse fraude în absorbţia fondurilor europene, aşa au susţinut unele publicaţii online de la Bucureşti.
Shirin Wheeler a precizat că dialogul Comisiei cu Guvernul de la Bucureşti este unul transparent şi flexibil, iar autorităţile române au răspuns pozitiv la sugestiile oficialilor europeni, dialog constructiv care a fost iniţiat în urmă cu 16 luni. Ea a reamintit că, în prezent, România nu are niciun program suspendat.
'Este un document strategic strategic care desenează viitorul României pentru mai mult de 10 ani înainte. Nu ne va fi de niciun ajutor dacă acest acord de parteneriat strategic devine un fel de fotbal politic, pentru că este în interesul tuturor partidelor politice din România ca un document de bună calitate să ajute această ţară să aibă o mai mare creştere economică, mai multe locuri de muncă şi care va aduce avantaje şi generaţiilor viitoare. Este foarte important că acest document există, nu este deloc un document rău, am avut progrese reale în ultimele 16 luni', a declarat Shirin Wheeler pentru presa română de la Bruxelles.
Potrivit acesteia, Comisia a primit un draft al acestui acord de parteneriat încă din luna aprilie, trimis de Guvernul României.
'De atunci, au fost progrese importante în relaţia Guvernului României cu Comisia Europeană. Avem un dialog constructiv cu autorităţile romane. Desigur că mai sunt lucruri de făcut şi este normal. Nu trebuie minimalizat acest aspect. Şi aceasta este situaţia nu doar cu România, ci şi cu alte state membre UE. (...) Dorim să vedem cum tratează autorităţile române problema măsurării rezultatelor şi al impactului acestora', a arătat purtătoarea de cuvânt.
Ea a mai spus că este important echilibrul alocării acestor fonduri pe domenii. 'Trebuie de exemplu să vedem dacă echilibrul între investiţiile în transporturi şi protecţia mediului este unul just, dacă investiţiile acordate infrastructurii rutiere şi cele acordate pentru IMM-uri sunt echilibrate. Un alt aspect pe care dorim ca autorităţile romane să-l trateze cu prioritate este echilibrul alocărilor. Noua politica a CE, agreată de Guvernul României, este aceea de a investi în dezvoltarea ţării, în economia reală acolo unde trebuie să avem creştere economica imediată, acolo unde trebuie să avem neapărat creare de noi locuri de muncă, adică acolo unde nivelul de trai de zi cu zi al cetăţenilor trebuie să se îmbunătăţească', a arătat oficialul european.
Shirin Wheeler a subliniat că Parteneriatul Strategic nu trebuie să servească niciunui scop politic.
'Toate acest aspecte nu fac decât să folosească pentru dezvoltarea României pentru următorii 10 ani. Aici nu este vorba că de pe urma acestui parteneriat trebuie să beneficieze vreun partid sau altul, ţine de interesul naţional al României să avem un document strategic foarte bun, bine redactat, în care calitatea documentului în sine contează mai mult decât rapiditatea cu care el este elaborat şi oferit Comisiei. Aceasta este prioritatea absolută. Dar ceea ce ne preocupă este că au existat dintotdeauna anumite presiuni politice. Repet, dacă acest parteneriat va fi folosit în lupta politică ca într-un joc de fotbal politic, vom avea la final un document care va fi mai puţin bun, de aceea avem nevoie de un document de bună calitate care să fie în interesul ţării şi al cetăţenilor ei, care serveşte ţara şi interesului acesteia', a subliniat purtătorul de cuvânt al CE.
Shirin Wheeler a dorit să sublinieze dialogul constructiv avut cu Guvernul României, exprimându-şi în context satisfacţia că autorităţile de la Bucureşti au reuşit să includă în acest dialog numeroşi alţi actori (autorităţi locale, ONG-uri).
'Şi acest dialog continuă în termeni extrem de favorabili încă de acum 16 luni. Autorităţile române n-au opus niciun fel de rezistenţă la sugestiile şi recomandările CE în ceea ce priveşte trasarea priorităţilor legat de unde trebuie investiţi aceşti bani, acolo unde mai avem de lucru. Sunt chestiuni legate de detalii. Suntem încrezători că, în urma comunicărilor pe care le-am avut cu Guvernul României în următoarele săptămâni, vom obţine un răspuns la observaţiile tehnice pe care le-am făcut. Trebuie să reamintim că acesta este un proces în desfăşurare, în toate statele membre UE, nu numai în România. Nu este un lucru uşor, acela pe care l-am cerut tuturor statelor membre, în special în ceea ce priveşte rigurozitatea măsurării rezultatelor care vor apărea în urma acestor investiţii. Avem nevoie de strategii viguroase din partea tuturor statelor membre, ca să fim siguri că fondurile au fost peste tot bine cheltuite', a concluzionat purtătoarea de cuvânt.