Comisia Iordache modifică LEGILE JUSTIȚIEI. Preşedintele va fi scos din numirea şefilor ICCJ
Comisia Iordache se reuneşte astăzi, pentru a pune în acord cele trei legi ale justiţiei cu observaţiile formulate de CCR. Forul s-a reunit şi săptămâna trecută, dar au fost doar dezbateri generale pe cele trei legi, nu s-a dat niciun vot. Astfel, dacă se va apoba un amendament al PSD-ALDE, preşedintele va fi scos din procedura de numire a şefilor ICCJ.
Şedinţa începe la ora 10.00, iar cea mai importantă decizie pe care trebuie să o ia comisia este procedura de numire a şefilor ICCJ. Astfel, dacă va fi aprobat amendamentul PSD, Klaus Iohannis va fi scos din procedură, iar şefii ICCJ să fie numiţi de CSM. Schimbarea ar urma să vină după ce în decizia Curtii 45/2018, judecătorii au subliniat că competenţa Preşedintelui României de a promova judecătorii, respectiv de a-i numi în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încalcă competenţa constituţională a Consiliului Superior al Magistraturi.
Ce propune PSD: Şefii ICCJ, numiţi de CSM
Iată care este propunerea PSD.
"Preşedintele, vicepreşedinţii și președinții de Secție ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani", se arată în amendament.
Cum era articolul, înainte să fie trimis la CCR: şefii ICCJ, numiţi de preşedinte
În forma trimisă la promulgare, articolul stipula că şefii ICCJ sunt numiţi de preşedintele României.Iată forma:
„(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani". Totodată, preşedintele a fost scos şi din procedura de revocare a şefului ICCJ: "Revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedinților și președinților de Secție ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanţei, pentru motivele prevăzute la art.51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător".