Comisia juridică a Senatului: O nouă amânare a proiectului de lege privind graţierea
Comisia juridică a Senatului a amânat din nou, marţi, pentru încă o săptămână, pentru 19 aprilie, dezbaterea şi întocmirea unui raport pentru proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat în urmă cu trei săptămâni senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege, precizând că se pregătesc şi alte măsuri complementare menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Sofia Mariana Moţ a informat că pachetul legislativ se află în prezent în procedura avizării.
Ea a propus ca de prevederile legii să beneficieze doar cei care execută pedepse în regim de detenţie.
Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a afirmat că propunerea secretarului de stat va fi analizată şi asumată dacă va avea susţinerea membrilor comisiei.
Vicepreşedintele Comisiei juridice Nicoleta Pauliuc a explicat că, potrivit datelor solicitate şi primite de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, de prevederile proiectului de lege privind graţierea ar putea beneficia aproximativ 1.148 de persoane condamnate cu o măsură educativă privativă de libertate, 13 femei însărcinate condamnate şi 1.082 persoane condamnate la pedeapsa închisorii şi care sunt unic întreţinător de familie.
Potrivit răspunsului ANP la solicitarea senatorului Pauliuc, nu toate persoanele menţionate vor putea beneficia de prevederile actului normativ pentru că "înjumătăţirea pedepsei ar putea să nu fie suficientă pentru punerea în libertate a acestora".
Pauliuc a atras atenţia că, prin proiectul PNL aflat în procedură parlamentară cu soluţii complementare graţierii, ANP a precizat că aproximativ 5.300 de deţinuţi ar putea beneficia de aceste măsuri.
Şerban Nicolae s-a arătat nemulţumit de faptul că niciun reprezentant al ANP nu a fost prezent la lucrările comisiei pentru a-i lămuri pe senatorii jurişti în legătură cu diverse aspecte care ţin de tema graţierii.
Senatorul USR George Dircă a propus respingerea proiectului de lege, dar senatorul liberal Alina Gorghiu a spus că doreşte ca termenul de dezbatere a acestui act normativ să fie prelungit, cu aprobarea Biroului permanent.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în cazul acestui proiect de lege organică, iar iniţiator este Guvernul.
Termenul de adoptare tacită este 25 aprilie.