Companiile din energie au beneficiat de cele mai multe ajutoare de stat
Bonusurile pentru cogenerarea de înaltă eficienţă primite de producătorii de energie au reprezentat, în 2011, cele mai mari ajutoare de stat, totalizând 579,98 milioane de lei, potrivit raportului privind ajutoarele de stat acordate în România în perioada 2009-2011, realizat de Consiliul Concurenţei.
Astfel, ajutoarele de stat (exceptând agricultura, pescuitul şi transporturile, care au un regim special de reglementare) au ajuns în 2011 la 1,21 miliarde de lei. Ele au evoluat de la 973 de milioane de lei în 2008, la 757 de milioane de lei în 2009 şi la 816 milioane de lei.
'Comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, România a acordat în anul 2011 ajutoare de stat de aproximativ de 7 ori mai puţin decât media UE-27, ajutoarele de stat acordate în acest an în România reprezentând 0,53% din totalul ajutoarelor acordate la nivelul întregii Uniuni Europene. Pentru comparaţie, menţionăm faptul că Franţa a acordat ajutoare ce reprezintă aproape 20% din totalul ajutoarelor acordate la nivelul UE iar Germania a acordat 23,5%. Între ţările cu un nivel al PIB-ului real pe cap de locuitor apropiat de cel înregistrat în România (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Bulgaria), ţara noastră se situează pe ultimile locuri în ceea ce priveşte nivelul ajutorului de stat naţional', se arată în documentul citat.
În 2011, cea mai mare pondere este deţinută de ajutoarele de stat acordate pentru protecţia mediului înconjurător (47,90%), urmată de cele acordate industriei prelucrătoare (22,55%) şi de ajutoarele de stat acordate pentru cercetare, dezvoltare şi inovare care au înregistrat o pondere de 1,56%.
'Ajutoarele de stat acordate pentru protecţia mediului înconjurător au crescut foarte mult, de la 2,53%, cât reprezentau în anul 2009, la 47,90% în anul 2011 în total ajutor de stat naţional, în principal, pe fondul acordării de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a schemei de ajutor de stat prevăzută de H.G. nr. 219/2007 privind promovarea cogenerării bazate pe cererea de energie termică utilă şi H.G. nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă care, în anul 2011, a prevăzut ajutoare de stat pentru întreprinderi în valoare de 579,94 milioane de lei', potrivit raportului Consiliului Concurenţei.
Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, de 0,0185 lei pe kWh, a fost introdusă la 1 aprilie 2011. Taxa este plătită de toţi consumatorii şi este evidenţiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obţinuţi sunt primiţi drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) care au o eficienţă de peste 70% a instalaţiilor, pentru a stimula investiţiile în modernizarea echipamentelor.
În luna aprilie, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, declara că instituţia pe care o reprezintă analizează modalităţile prin care această taxă poate fi redusă. Potrivit lui Calotă, ANRE va elabora o metodologie de monitorizare a bonusurilor de cogenerare pe baza ordinului de merit, adică în funcţie de costurile de producţie ale fiecărei centrale.
'Vom analiza în ce situaţii este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimţite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă', a spus vicepreşedintele ANRE.