Complicii lui Mihai Necolaiciuc au fost achitaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus, miercuri, achitarea a trei persoane acuzate de săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie legate de vânzarea către Compania Naţională a Căilor Ferate Române a 100 tone de soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ, prejudiciul fiind de peste 12 milioane lei.
Cei trei complici ai lui Mihai Necolaiciu sunt: Mihai Bătrânu, Gabriel Preda şi Chiriac Ţonea. Aceștia au fost trimişi în judecată în anul 2008 de procurorii DNA, sub acuzaţia că au prejudiciat CFR, folosind firme fantomă, aceştia beneficiind şi de ajutorul unor directori ai companiei de căi ferate, printre care se afla şi Mihai Necolaiciuc.
Iniţial, cei trei au fost condamnaţi în anul 2011 de Tribunalul Bucureşti la pedepse cu executare: Mihai Bătrânu - 6 ani, Gabriel Preda - 5 ani, Chiriac Ţonea - 4 ani, pedepse anulate miercuri de Curtea de Apel Bucureşti.
De asemenea, Curtea de Apel a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Dănuţ Feraru, inculpat şi el în acest dosar, care primise o pedeapsă de 3 ani închisoare.
Instanţa a mai constatat că în acest dosar Compania Naţională Căile Ferate Române nu are prejudiciu (adresa nr.7968/2007 a Ministerului Transporturilor, aflată la fila 124 vol.2 dosar nr.40974/3/2008), judecătorii ridicând sechestrul pus pe bunurile celor patru inculpaţi.
Decizia este definitivă.
În anul 2008, procurorii DNA au trimis în judecată patru persoane, acuzate de săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie legate de vânzarea către Compania Naţională a Căilor Ferate Române a 100 tone de soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ.
Astfel, au fost trimişi în judecată Mihai Bătrânu şi Gabriel Preda, reprezentant legal al SC Solosim SRL, ambii pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi spălare de bani, în formă continuată, Chiriac Ţonea, administrator la SC DIP GIP IND SA, pentru de spălare de bani, în formă continuată şi mărturie mincinoasă, şi Dănuţ Feraru, acuzat de fals intelectual, în formă continuată, favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.
DNA susţinea la acea vreme că, în perioada 2003-2004, Mihai Bătrânu, cu ajutorul lui Gabriel Preda, s-a folosit de firma tip 'fantomă' SC Solosim SRL, cu sediu fictiv, fără capital, angajaţi şi activitate, pentru a participa formal la o 'procedură de licitaţie' la Bursa Română de Mărfuri.
'Drept consecinţă, Compania Naţională a Căilor Ferate Române (CNCFR) a achiziţionat de la această firmă 100 tone soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ. Inculpaţii Bătrânu şi Preda au redistribuit, fără justificare economică, suma de 14, 9 milioane de lei încasată de la autoritatea contractantă atât către firme 'fantomă', către propriile lor firme, precum şi alte firme reale, bani care au fost destinaţi unor cheltuieli personale sau ale apropiaţilor', susţin anchetatorii.
Chiriac Ţonea, în calitate de administrator la SC DIP GIP IND SA, şi-a pus la dispoziţie firma pentru a fi inclusă într-un lanţ de furnizare fictiv, după care, fără a avea documentele justificative cerute de lege şi în lipsa unei relaţii comerciale cu societatea Solosim, a primit de la aceasta peste 12 milioane de lei, pe care a ridicat-o în numerar aproape în întregime fără justificare economică.
'Cu ocazia cercetărilor, fiind audiat în calitate de martor, inculpatul a refuzat să dea explicaţii şi a făcut afirmaţii mincinoase', mai susţinea DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie, Dănuţ Feraru, acţionând în numele unei societăţi comerciale radiate, la înţelegere cu ceilalţi inculpaţi, a întocmit facturi fictive în încercarea de a crea un lanţ de furnizare scriptică a mărfii, în condiţiile în care societăţile comerciale respective nu au achiziţionat şi nu au furnizat în realitate niciun fel de mărfuri. El a încercat să asigure celorlalţi învinuiţi folosul infracţiunii şi să zădărnicească urmărirea penală.
Anchetatorii susţin că Feraru, fiind audiat în calitate de martor, a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu aceste aspecte.
DNA preciza că, pentru pagubele produse, CNCFR s-a constituit parte civilă cu suma de 12,7 milioane de lei.
Procurorii susţin că foştii directori ai CNCFR nici măcar nu au întocmit un contract de furnizare a produselor cu clauze clare, lăsând astfel la bunul plac al furnizorului să livreze doar ceea ce doreşte.
'Menţionăm că autorii principali, membri din fosta conducere a CNCFR, între care şi fostul director general Mihai Necolaiciuc, care au alocat nelegal sume de bani în folosul unor societăţi private sau persoane, având drept consecinţă prejudicierea companiei de căi ferate, au fost trimişi în judecată la data de 1 februarie, respectiv la 24 iunie', mai declara DNA.