Comportamentul de plată al românilor s-a înrăutăţit: doar 75% dintre persoane fizice şi 72% dintre firme plătesc la timp
Comportamentul de plată al românilor s-a înrăutăţit în acest an faţă de anul trecut, deşi termenele de plată s-au prelungit atât în cazul persoanelor fizice cât şi în cazul companiilor, reiese dintr-un sondaj realizat de o companie de recuperare creanţe.
Astfel, în prezent, 75% dintre persoanele fizice chestionate îşi plătesc la timp facturile, procent în scădere de la 76% anul trecut. În cazul firmelor, scăderea este chiar mai mare, de la 75% anul trecut la 72% anul acesta, companii care îşi plătesc la timp facturile. Per total, 73% dintre cei chestionaţi sunt buni platnici, procent în scădere de la 75% anul trecut.
"Este o clară deteriorare a comportamentului de plată atât la companii cât şi la persoane fizice", a declarat miercuri directorul general al EOS KSI România, Georg Kovacs.
Mai mult, el a remarcat că înrăutăţirea comportamentului a avut loc în contextul în care termenele de plată acordate persoanelor fizice au crescut la 33 de zile în acest an de la 31 de zile anul trecut, iar pentru persoane juridice perioada a fost extinsă de la 39 de zile la 41. Prin comparaţie, în regiune, termenul mediu de plată pentru persoane fizice este de 30 de zile, iar pentru firme de 42 de zile.
În acelaşi timp, media plăţilor întârziate în România a crescut de la 21% în 2015 la 23% în prezent, 21% la persoane fizice şi 24% la companii.
Potrivit reprezentantului EOS, datele din România privind comportamentul de plată se află sub media din regiune (Europa de Est) atât în cazul persoanelor fizice, respectiv 77% plăţi în termen, la fel ca şi în 2015, cât şi în cazul firmelor, cu 73% (faţă de 75% în 2015) facturi plătite la timp.
Cu toate acestea procentul de creanţe nerecuperabile înregistrat în România este similar cu media regiunii în cazul persoanelor fizice, respectiv 4% (în creştere de la 3% în 2015), dar este mai mare la persoane juridice, respectiv 4% faţă de 3% media regiunii.
Prin comparaţie cu alte ţări din regiune, românii, persoane fizice, sunt mai buni platnici decât slovacii (72% facturi achitate în termen), pe aceeaşi poziţie cu grecii (75%), dar mai rău platnici decât bulgarii, ungurii şi ruşii (77%), croaţii (79%) sau polonezii (80%).
În cazul firmelor, cu 72% facturi plătite la timp suntem deasupra bulgarilor (70%), la acelaşi nivel cu grecii şi sub slovaci, ruşi, unguri, polonezi şi croaţi.
Potrivit sondajului, în România, persoanele fizice plătesc facturile cu întârziere în principal din cauza şomajului, dar şi a lipsei de lichidităţi şi a supraîndatorării.
Firmele susţin că principala cauză a comportamentului inadecvat de plată este lipsa temporară a lichidităţilor, urmată de întârzieri în fluxul de plăţi. Pe lângă lipsa lichidităţilor proprii, mai mult de patru din zece companii numesc reducerea profitului ca fiind problema principală pe care o creează plăţile efectuate cu întârziere.
Sondajul a fost realizat în luna martie 2016 pe 200 de cazuri.