Comunitatea Roșia Montană acuză Guvernul că vrea să ajungă la un compromis cu Gabriel Resources și anunță proteste
Comunitatea Salvati Rosia Montana anunta un protest vineri, 1 septembrie, in Piata Victoriei din Bucuresti, dar si in Cluj si Iasi, dupa ce premierul Mihai Tudose a anuntat in urma cu o zi ca Guvernul vrea sa retraga de la UNESCO dosarul pentru a declara toata zona arie protejata natural.
Iata mai jos paginile de organizare a protestelor:
- Bucuresti: https://www.facebook.com/events/689970724545359
- Cluj: https://www.facebook.com/events/1902753960046926
- Iasi: https://www.facebook.com/events/312200695918631
"Campania Rosia Montana cere de urgenta premierului Tudose sa nu permita distrugerea Rosiei Montane prin incheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis intre cele doua parti in litigiu ar avea valoare de lege pentru Romania si ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare in lista UNESCO si acordarea de avize pentru inceperea minei", afirma asociatia Alburnus Maior, intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Protestele sunt anuntate atat in Bucuresti, cat si in Cluj, Iasi si alte orase din tara. "La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 iesim din nou in strada pentru a protesta ferm impotriva incercarii guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obtinut in toti acesti ani, pentru Rosia Montana si in lupta impotriva coruptiei", se arata in comunicat.
Asociatia acuza intentia unui "compromis cu Gabriel Resources" cu intentia de a inchide procesul de arbitraj, care ar urma sa intre "intr-o noua etapa, aceea a marilor dezvaluiri": "Tribunalul de la Washington va publica plangerea integrala a companiei miniere impotriva statului roman. In acest memoriu, se vor regasi toate motivele pentru care firma canadiana cere despagubiri. Publicarea se va realiza doar daca nu se ajunge la un compromis intre statul roman si Gabriel Resources", potrivit sursei citate.
In opinia asociatiei, "teama ca Memoriul companiei va deveni public se pare ca ii ingrozeste pe cativa dintre politicienii care au sustinut de-a lungul timpului proiectul minier" iar "reactiile din presa din ultimele zile arata cat de exploziv ar putea fi continutul Memoriului si explica graba politicienilor de a incheia arbitrajul".
"Declaratia lui Tudose este de-a dreptul halucinanta. Cum sa compari galeriile romane si vestigii arheologice unice in lume, cu o libelula? Doar atat il duce capul? Ii transmit si lui Tudose ce i-am zis si lui Ponta, Basescu, Tariceanu si cine a mai vrut dinadins sa ne distruga comunitatea: noi nu vom pleca din casele si de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii si imbogatirii voastre!", a declarat Eugen David, Presedintele asociatiei Alburnus Maior, citat in acest comunicat.
Gabriel Resources Ltd. a solicitat Romaniei despagubiri in valoare de 4,4 miliarde de dolari in procesul de arbitraj, drept compensatii pentru pierderile pe care sustine ca le-a suferit in urma nedemararii proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana.
Cerea a fost depusa la un tribunal arbitral constituit sub auspiciile Centrului International al Bancii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investitii (ICSID).
O decizie nu este asteptata inainte de toamna anului 2019.
In vara anului 2015, Gabriel Resources Ltd. a anuntat ca a depus o cerere de arbitraj in fata World Bank's International Centre for Settlement of Investment Disputes ("ICSID") impotriva Romaniei.
Compania acuza Romania ca, "prin actiunile si lipsa de actiuni", a blocat implementarea proiectului de exploatare miniera fara nicio compensatie si a cauzat "pierderi semnificative" pentru Gabriel Resources.
Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Alburnus Maior acuza Guvernul ca "s-a grabit sa confirme pe surse ca firma canadiana 'are documente prin care sa-si justifice pretentiile' si noteaza ca 21 august 2017 "Agerpres a publicat un articol care divulga ca avocatii ce reprezinta guvernul roman in litigiu i-ar fi recomandat premierului Tudose abandonarea arbitrajului in schimbul aprobarii minei de aur de la Rosia Montana".
O incercare a guvernului Ponta din 2013 de a adopta o lege pentru avansarea accelerata a proiectului minier, in interes national, a scos a scos in strada sute de mii de oameni, proteste in urma carora executivul s-a vazut nevoit sa dea inapoi.