Condusul asistat de Autopilot ar putea deveni legal pe drumurile din Marea Britanie
Ministerul Transporturilor din Marea Britanie a lansat o consultare publică privind autoturismele autonome ce oferă sisteme de condus asistat, de tip "Autopilot", ceea ce ar introduce în legalitate şofatul fără a ţine mâinile pe volan pe drumurile engleze.
Societatea producătorilor și comercianților de automobile din Marea Britanie afirmă că şofatul pe sistemul asistat al autoturismului va preveni 47.000 de accidente serioase în următoarele 10 ani.
"Tehnologia automată va face condusul mai sigur, mai lin şi mai uşor pentru şoferi, iar Marea Britanie ar trebui să fie prima ţară care să beneficieze de pe urma acestei schimbări pentru a atrage producători pentru a dezvolta şi testa noile funcţii", a declarat ministrul englez al Transporturilor, Rachel Maclean.
Sistemul de condus asistat pe vehiculele autonome controlează mişcările maşinii şi o păstrează pe banda de circulaţie pentru perioade extinse de timp, chiar dacă şoferii trebuie să fie pregătiţi să preia controlul în orice moment. Tehnologia permite chiar adaptarea vitezei în curbe şi există deja pe o serie de automobile, printre care şi Tesla, însă legislaţia rutieră din Marea Britanie presupune că şoferii trebuie să rămână alerţi pentru a putea prelua controlul vehiculului imediat.
Tehnologia autopilotului a fost deja aprobată de către Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite, din care Marea Britanie face parte. În prezent, reglementările presupun că viteza maximă pentru funcţia de autopilot este setată la 60 km/h.