Conflictul de interese ar putea fi ELIMINAT. Deputații juriști analizează proiectul. Reactia DNA
Comisia Juridică din Camera Deputaților va discuta, în ședința de marți, un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, prin care o serie de dispoziții din sferă Conflictului de interese sunt dezincriminate, informează Hotnews.
UPDATE. Discutarea modificării a fost amânată, anunţă Hotnews.
Şi DNA a emis un punct de vedere cu privire la iniţiativă, în care respinge modificarea propusă, arătând că există cazuri trimise în judecată, care ar fi achitate.
"Adoptarea în varianta propusă şi care urmează a fi dezbătută în Parlamentul României ar duce la dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese , prevăzută în varianta actuală la art. 301 alin 1) Cod Penal, fapt ce ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunta, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpati deja trimisi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare, în care sunt implicate persoane cu functii importante. Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau următoarele functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Brăila, presedintele CJ Buzău, primarul mun. Constanţa, prefectul judeţului Suceava, preşedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc.Precizăm că infracţiunea de conflict de interese face obiectul investigaţiilor aflate în competenţa DNA, atunci când este asociată cu o infracţiune de corupţie sau asimilată corupţiei. In acest moment sunt in lucru 99 de dosare avand ca obiect aceste fapte"
Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 și art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost înregistrat la Cameră Deputaților pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de către Senat.
Inițiatorii proiectului sunt cinci deputați și senatori: deputații PSD Ciprian Nica și Victor Român, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minorități Ion Marocico și deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.
Vezi expunerea de motive şi forma adoptată de Senat a iniţiativei legislative.