Confuzia din jurul Mișcării Populare
De la ironii cu privire la „surse bine informate” din PDL, care dezinformau că Mișcarea Populară se va transforma în partid, Sebastian Lăzăroiu a ajuns să dea interviuri cu privire la noul partid și oportunitatea înființării sale.
Ziua de 25 mai a trecut, iar Partidul Popular, anunțat de presa apropiată Palatului Cotroceni, n-a apărut. Confuzia este cu atât mai mare cu cât, din câte se pare, Partidul Popular va fi de fapt Partidul Mișcarea Populară și nu va fi organizat în jurul fermierului Costel Caraș, așa cum anunța Gabriel Berca, ci va fi o extensie a Fundației Mișcarea Populară, ceea ce atât oficialii Fundației cât și un alt consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu, afirmau cu tărie că nu se va întâmpla.
De la ironii cu privire la „surse bine informate” din PDL, care dezinformau că Mișcarea Populară se va transforma în partid, Sebastian Lăzăroiu a ajuns să dea interviuri cu privire la noul partid și oportunitatea înființării sale. Același Lăzăroiu declara la lansarea filialei de la Craiova a Fundației că cei înscriși deja doresc transformarea acesteia în partid politic și că s-a demarat un proces de consultare a membrilor, iar în urma rezultatelor se va lua o decizie. În mod surprinzător, după doar o zi, se anunța formarea noului partid și deja era lansat programul politic al acestuia. Un program politic nu poate fi făcut așa, peste noapte, ceea ce înseamnă că vorbim despre un scenariu destul de prost pus în scenă, cu actori care își uită replicile și se contrazic singuri, lucru de altfel obișnuit pentru oamenii președintelui. De altfel, de aici putem trage concluzii și cu privire la modul în care au fost consultați cei care s-au înscris în Fundație, având în vedere că toate indiciile ne conduc spre concluzia că încă de la început Fundația Mișcarea Populară nu a fost decât un paravan pentru înființarea noului partid. Să spunem prin absurd că cealaltă variantă, în care Lăzăroiu și restul au fost sinceri, este cea adevărată, iar înființarea partidului este într-adevăr expresia dorinței membrilor Fundației. Conform acestei ipoteze, programul politic al Mișcării Populare a fost realizat „pe genunchi”, într-un timp foarte scurt, și nu e decât un document „care să fie”.
Era logic ca noul partid să apară pe bazele deja existente ale Fundației, având în vedere că aceasta a deschis în ultimele luni o serie de filiale locale. Inexplicabilă este această secretomanie din jurul formării sale, având în vedere că situația a fost clară pentru toată lumea încă de la început. Această confuzie nu face deloc bine noii formațiuni, care își începe viața pe scena politică înconjurată de incertitudine.
Urmează acum să vedem ce va face Elena Udrea. Încă membră a PDL, fostul ministru a declarat că o parte din susținătorii săi se vor alătura noului partid, însă aceasta reprezinta opțiunea personală a fiecăruia. Mai mult, Udrea a declarat că PDL, Mișcarea Populară și Alianța DA ar trebui să formeze împreună un proiect politic, care să propună un candidat comun pentru alegerile prezidențiale din 2014. Nu ar fi exclus ca dacă propunerea sa va fi refuzată de actuala conducere a PDL, ca urmare a „diferențelor ireconciliabile” de viziune, Udrea să părăsească PDL în favoarea Mișcării Populare.
Cu un asemenea început, plin de confuzie și minciuni, cu asemenea personaje care stau la baza noii formațiuni politice, putem anticipa lejer „succesul” acestui partid. Sau „succesurile”, dacă se va alătura construcției și mezina președintelui Băsescu.