Consiliul Concurenţei cere eliminarea onorariilor minime pentru avocaţi din proiectul de modificare a legii avocaturii
Consiliul Concurenţei a solicitat luni Camerei Deputaţilor să elimine din proiectul care modifică legea avocaturii a onorariilor minime pentru serviciile oferite de avocaţi, pentru că restricţionează concurenţa în domeniu.
'Printre amendamentele admise în Comisia juridică la proiectul legii avocaturii, se regăsesc cele referitoare la introducerea onorariilor minime pentru serviciile oferite de avocaţi. Trebuie reamintit faptul că stabilirea unor limite minime ale preţurilor tarifelor onorariilor restrânge libertatea practicienilor profesiilor liberale, în speţă a avocaţilor, de a se concura prin preţul serviciilor oferite. De asemenea, avocaţii nou intraţi pe piaţă nu pot practica onorarii mai mici decât limita stabilită în scopul atingerii de clientelă şi câştigării astfel a unei poziţii în piaţă. Nu în ultimul rând, consumatorul este dezavantajat neputând beneficia de onorarii mai mici decât cele fixate, fiind astfel obligat să plătească niveluri de preţ stabilite arbitrar şi care nu sunt rezultatul interacţiunii dintre cerere şi ofertă. Recomandăm eliminarea oricărei forme de intervenţie pe piaţă prin stabilirea de onorarii minime pentru serviciile de avocaţi, una dintre cele mai severe modalităţi de restricţionare a concurenţei şi care ar reprezenta un regres în ceea ce priveşte modul de reglementare şi exercitare a profesiei de avocat în România', se arată în scrisoarea trimisă de Consiliul Concurenţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.
Consiliul Concurenţei consideră că există o serie de domenii, printre care şi profesiile liberale, care nu sunt supuse presiunilor concurenţiale ce acţionează în mod firesc într-o economie de piaţă.
Această opinie a Consiliului a fost trimisă, potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, Comisiei juridice.
'E posibil ca proiectul legii de modificare a legii avocaturii, care este pe ordinea de zi a plenului, să fie retrimisă la comisie, iar solicitarea Consiliului Concurenţei să fie discutată atunci. Şi Guvernul a trimis un punct de vedere pe care nu l-am discutat în Biroul permanent', a spus Mircovici.