Consiliul Concurenţei: Emiterea de carduri, o activitate profitabilă
Emiterea de carduri este o activitate de la profitabilă la foarte profitabilă, a declarat vicepreşedine al Consiliului Concurenţei, Valentin Mircea.
"La profitabilitate am sesizat, pe baza datelor furnizate de către bănci, că emiterea de carduri este profitabilă spre deosebit de profitabilă. Nu este un lucru rău, noi nu blamăm obţinerea de profit de către bănci, cu rate între 60 şi ceva şi până la 101%. De la caz la caz depinde de talia băncii şi de alte elemente. În schimb, în acceptarea de carduri, pierderea din această activitate este undeva la 30%, multe bănci fiind în situaţia şi de emitenţi şi de acceptant.
Există ţări în Uniunea Europeană, precum Olanda şi Danemarca, unde nu există comisionul respectiv (comisionul interbancar la plata cu cardul n.r.) în cadrul plăţilor naţionale. Olanda are un sistem intern de plăţi, noi nu avem aşa ceva. Sunt ţări care au şi ele, băncile şi-au organizat sisteme de plăţi proprii, fac compensările într-un sistem naţional. Nu suntem la cel mai înalt nivel, există în alte ţări comisioane mai ridicate, în Polonia sau Germania, dar sunt şi ţări unde nivelul acestui comision este mult mai mic. Discrepanţa asta frapează. Poţi să nu ai deloc comisionul sau poţi să ai comisionul la nivelul unei cincimi din cât este în România sau poţi să îl ai la nivel de 1,5% cum este în Germania, sau 1,4% în Polonia", a spus Mircea.
Potrivit acestuia, sesizările au fost primite de la comercianţi cu privire nivelul acestor tarife. "Comercianţii de retail sunt atenţi la nivelul acestui comision pe care nu îl resping dar îi preocupă, lucrează în marje mici şi orice cost pe care îl suportă şi pe care l-ar putea reduce este important. Băncile cred că cunosc, au avut discuţii cu asociaţiile de retail. (...) Informaţiile sunt provenite de la piaţă. Greşelile se pot datora în egală măsură informaţiilor primite. Nu au fost studii independente cum face Comisia Europeană. Noi nu am putut proceda în acest sens. Am avut ceva dificultăţi în a obţine informaţii. Băncile şi comercianţii au invocat faptul că nu deţin datele, vroiam să vedem ce intră în structura comisionului interbancar. Principalul model de analiză a fost comisionul plătit între banca emitentă şi banca achizitoare", a explicat oficialul CC.
În urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că nivelul comisioanelor interbancare la plata cu cardul este mai mare în România decât în multe ţări din Uniunea Europeană, iar Consiliul Concurenţei vrea să identifice cele mai eficiente măsuri ce pot conduce la scăderea costurilor tranzacţiilor bancare cu carduri.
"Nivelul comisioanelor interbancare la plata cu cardul este mai mare în România decât în multe ţări din Uniunea Europeană. Nu este justificat economic în sensul că băncile au deja profit din plăţile cu cardul şi dacă excludem profitul din aceste comisioane şi deja există un efort la nivelul Uniunii Europene de a reduce aceste comisioane", a spus Chiriţoiu.
Astfel, în România, comisionul interbancar în sistemele VISA şi MasterCard este de 1% şi respectiv 1,2%, în timp ce în ţări precum Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).
Declanşată de Consiliul Concurenţei în 2011, investigaţia sectorială pe piaţa serviciilor de plăţi bancare a urmărit patru direcţii principale: modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piaţa cardurilor de plată; modul de determinare a nivelului comisioanelor şi taxelor plătite de comercianţi către banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) pentru serviciile prestate în cazul tranzacţiilor cu carduri; profitabilitatea sectorului cardurilor de plată; gradul de concentrare a pieţei serviciilor de plată cu carduri.
În cadrul acestei investigaţii sectoriale au fost solicitate informaţii de la 28 bănci membre Visa/MasterCard, 22 agenţi economici cu obiect de activitate în diverse domenii (hipermarketuri, supermarketuri, agenţii de turism, restaurante), organizaţiile Visa Europe şi MasterCard.
Comisioanele interbancare sunt plăţile realizate între băncile acceptante şi băncile emitente pentru tranzacţiile care presupun utilizarea cardurilor de plată. În cazul tranzacţiilor la POS, comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) către banca emitentă a cardului şi este suportat de către comerciant şi, indirect, de către consumatori.
În conformitate cu regulile Visa şi MasterCard, până în 2011, comisioanele interbancare erau stabilite de băncile membre ale celor două organizaţii şi era de 1%.
Analiza profitabilităţii efectuată de Consiliul Concurenţei arată că rata medie a profitului înregistrată în activitatea de emitere de carduri, în perioada 2009-2011, a fost între 62,1% şi 101,1%, pentru jumătate din băncile intervievate. Totodată, studiul relevă că veniturile încasate de băncile emitente din comisioanele interbancare reprezintă între 8,1% şi 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri.
În condiţiile în care din veniturile totale au fost extrase veniturile din comisioanele interbancare, peste 50% dintre băncile intervievate au înregistrat o profitabilitate între 49% şi 79%. Ca urmare, activitatea de emitere a cardurilor rămâne profitabilă, pentru un număr semnificativ de emitenţi, chiar şi în absenţa comisionului interbancar.
Raportul realizat în urma investigaţiei sectoriale pe piaţa serviciilor de plăţi bancare din România este publicat pe site-ul instituţiei şi este supus dezbaterii publice timp de 30 de zile. După finalizarea acestei perioade, Consiliul Concurenţei va discuta cu reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Naţionale în vederea identificării celor mai eficiente măsuri ce pot conduce la scăderea costurilor tranzacţiilor bancare cu carduri.