Consiliul Concurenţei recomandă CNA să reducă numărul posturilor din lista "must-carry"

| 03 feb, 2014

Consiliul Concurenţei recomandă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte lista must-carry. Autoritatea de concurenţă consideră că acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general.

Consiliul Concurenţei recomandă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislaţiei în domeniu, astfel încât principiul must-carry să fie aplicat pe baze de neutralitate tehnologică, adică indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) şi nu doar operatorilor prin cablu aşa cum se procedează în prezent, transmite Consiliul.

Autoritatea de concurenţă consideră că acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte).

Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate.

Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive. În acest fel, CNA va asigura, într-o manieră transparentă, respectarea criteriilor predefinite şi stipulate în caietul de sarcini, de către toţi radiodifuzorii interesaţi de obţinerea statutului must-carry, precizează Consiliul Concurenţei.


Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.
În 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede că ,,lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

Principiul „must carry” este reglementat în art. 82 din Legea Audiovizualului și prevede că „Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”

Ce posturi sunt obligatorii pentru cablişti:

1. TVR 1
2. TVR 2
3. TVR 3
4. TVR NEWS
5. STUDIOUL TERITORIAL CLUJ (Judeţele CLUJ, BISTRIŢA-NĂSĂUD, SĂLAJ, BIHOR, SIBIU, MARAMUREŞ, SATU-MARE)
6. STUDIOUL TERITORIAL CRAIOVA (Judeţele OLT, VÂLCEA, GORJ, MEHEDINŢI, ARGEŞ, DOLJ, TELEORMAN)
7. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI (Judeţele IAŞI, VASLUI, NEAMŢ, VRANCEA, GALAŢI, BOTOŞANI, SUCEAVA, BACĂU)
8. STUDIOUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ (Judeţele MUREŞ, ALBA, BRAŞOV, HARGHITA, COVASNA)
9. STUDIOUL TERITORIAL TIMIŞOARA (Judeţele TIMIŞ, ARAD, HUNEDOARA, CARAŞ-SEVERIN)

2     ANTENA 1*     2.495
3     KANAL D*     1.534
4     ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS     1.411
5     PRIMA TV*     0.877
6     REALITATEA TV     0.75
7     NAŢIONAL TV*     0.67
8     B1 TV     0.501
9     ROMÂNIA TV     0.481
10     ANTENA 2*     0.191
11     FAVORIT TV     0.16
12     TARAF TV     0.145
13     KISS TV     0.119
14     EUFORIA LIFESTYLE TV*     0.1
15     GSP-TV*     0.088
16     NAŢIONAL 24 PLUS*     0.068
17     U TELEVIZIUNE INTERACTIVĂ     0.063
18     MUSIC CHANNEL     0.043
19     NEPTUN TV     0.015
20     NAŞUL TV     0.013
21     TRANSILVANIA L!VE     0.01
22     LOOK TV     0.01
23     H!T MUSIC CHANNEL     0.01
24     TV H 2.0     0.006
25     INEDIT TV     0.005

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ