Consiliul Fiscal are o problemă de onestitate
Poziția Consiliului Fiscal ignoră în mod voit faptul că, în contextul creșterii economice susținute și, mai ales, a majorării veniturilor colectate la bugetul de stat, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator nu pune probleme de sustenabilitate.
Nu mai este un secret pentru nimeni că România are o problemă în ceea ce privește nivelul fiscalității asupra muncii, care are la acest moment una dintre cele mai ridicate cote din regiune și reprezintă în mod evident un factor limitativ în ceea ce privește atractivitatea investițională a României și creșterea ei economică.
Problema a fost semnalată în mod repetat de reprezentanții mediului de afaceri, de organismele financiare internaționale, ba chiar și de către Consiliul Fiscal. În acest sens este de remarcat un articol publicat la sfârșitul lunii aprilie chiar de către președintele instituției, Ionuț Dumitru, în care acesta remarca faptul că: ”este absolut necesara o reducere a fiscalității pe muncă, mai ales în condițiile în care aportul forței de muncă la PIB-ul potențial trebuie să crească semnificativ în anii următori pentru a accelera procesul de convergență reală a economiei”.
Citeşte şi: Consiliul Fiscal a avizat negativ reducerea CAS cu 5 puncte procentuale
În acest context, firesc ar fi fost ca respectivul Consiliu să salute adoptarea la începutul săptămânii trecute de către Parlament, a proiectului de lege prin care contribuțiile pentru asigurări sociale plătite de angajatori sunt reduse cu 5 procente. Numai că, surpriză, instituția critică măsură, considerând că ea ar putea pune în pericol respectarea angajamentelor de consolidare fiscală asumate de către România prin Tratatul fiscal al Uniunii. „Consiliul fiscal apreciază că adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, deşi în mod cert dezirabilă din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibilă în condiţiile respectării angajamentului de consolidare fiscală asumat (ce incumbă din tratatele europene) fără identificarea unor măsuri compensatorii de dimensiuni echivalente (de amploare), reprezentate de majorări/extinderi de bază de impozitare si/sau de reducerea unor cheltuieli“, se arată într-un comunicat al Consiliului.
În mod evident, poziția instituției ignoră în mod voit faptul că, în contextul creșterii economice susținute și, mai ales, a majorării veniturilor colectate la bugetul de stat, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator nu pune probleme de sustenabilitate. Reprezentanții cabinetului au arătat în nenumărate rânduri că România dispune de resurse bugetare suficiente pentru ca măsura să fie implementată fără probleme și, mai ales, cu respectarea țintelor de deficit.