Constantin Niţă: prin POS au fost semnate contracte de 1,4 miliarde lei pentru energia verde

| 03 iun, 2013

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat că până în prezent, prin Programul Operaţional Sectorial au fost semnate la nivel naţional 37 de contracte de finanţare pentru realizarea unor sisteme de producere a energiei regenerabile. Valoarea totală a acestora se ridică la 1,4 miliarde lei.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a semnat cu primarul municipiului Slatina, Minel Prina, un contract de finanţare pentru o centrală fotovoltaică,  care va asigura energia electrică pentru iluminatul public în municipiu. Valoarea investiţiei de la Slatina este de aproape 10 milioane de euro.

"Noi, prin POS am semnat până în prezent 37 de contracte în valoare de 1,4 miliarde lei, o sumă substanţială, şi care va aduce un plus de energie în sistemul energetic naţional", a spus ministrul.

Acesta a subliniat, în context, faptul că guvernul susţine proiectele pentru energia regenerabilă, dar în acelaşi timp este nevoie de investiţii pentru ca energia regenerabilă produsă să poată fi preluată în sistemul energetic naţional.

"Sprijinul guvernului pentru energia regenerabilă rămâne ferm, cu observaţia că trebuie creat un echilibru între ceea ce intră în sistem şi sistemul existent, în aşa fel încât să nu producem perturbaţii în sistemul energetic naţional. Neavând unităţi de echilibrare a sistemului, de multe ori, energia regenerabilă crează probleme. Şi noi dorim ca aceste probleme să nu mai existe, în perspectivă fiind nevoie de investiţii masive în acest sens", a spus ministrul Constantin Niţă.

Ministrul a mai spus că anul acesta va fi atinsă capacitatea maximă de energie regenerabilă pe care o poate prelua sistemul naţional de transport al energiei electrice. "Energia regenerabilă crează probleme. Problema există pentru că, iată, noi avem instalaţi undeva la 2.200 de MW anul trecut pe energie regenerabilă şi anul acesta se mai aşteaptă încă o mie şi ceva de MW. Deci cumva, capacitatea de 3.000 -3.500 MW pe care o avem noi în vedere pentru energie regenerabilă se atinge anul acesta. Ce se va întâmpla în viitor? Nu va mai fi loc în reţea", a explicat Constantin Niţă.

Acesta a precizat că sistemul de transport nu este încă pregătit pentru a prelua energia ce s-ar putea produce conform autorizaţiilor de racordare existente. Ministrul susţine că este necesară o nouă abordare a problemei energiei, deoarece în prezent când intră în sistem energia produsă de eoliene, pentru echilibrarea sistemului, se închid grupuri de la termocentrale, operaţiune costisitoare.

Ministrul a menţionat că abordarea problemei energiei este cu atât mai complexă cu cât în ultimii ani a scăzut consumul de energie electrică, iar România nu este conectată la o reţea de transport care să permită exportul energiei electrice.

"Probabil că avem nevoie de 2-3 ani pentru a reuşi toate interconectările necesare cu vecinii noştri pentru a putea exporta", a conchis ministrul Constantin Niţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ