Construcțiile rezidențiale, în declin. Ce recomandări fac specialiștii?
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele opt luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 4,6%. Totuși, specialiștii se așteaptă la o scădere a prețurilor apartamentelor, cu 25-30%.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele opt luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 4,6%, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). Totuși, specialiștii se așteaptă la o scădere a prețurilor apartamentelor, cu 25-30%, în următorii doi - trei ani, mai ales după ce anul trecut volumul construcțiilor rezidențiale a crescut cu circa 70%.
„Scăderea (din primele opt luni din acest an n.r.) este reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,3%). Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale. (+2,2%). Pe obiecte de construcţii, au scăzut clădirile rezidenţiale cu 31,0% şi clădirile nerezidenţiale cu 0,1%. Construcţiile inginereşti au urcat cu 9,6%”, se arată în document.
Luând în considerare doar luna august, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 10,3%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 16,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 1,1%.
Creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 12,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 42,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,8%. Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 12,7%.
Vor scădea prețurile apartamentelor
Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România spunea recent, într-o postare pe Facebook, că prețurile la apartamente o să scadă în perioada următoare.
Potrivit acestuia, prețul la apartamente (inclusiv cele bune, inclusiv în marile orașe) o să scadă cu cel puțin 25%-30% în maxim 2-3 ani.
“Având în vedere ultimele cifre, cred că ajustarea o să fie mult mai rapidă, poate chiar în anul următor. Recomandarea mea rămâne aceeași: stați în chirie pentru încă 2 ani, când o să cumpărați cu cel putin 30% mai ieftin comparativ cu prețul actual”, a spus Guda.
El a dat 10 argumente pentru scăderea prețurilor:
9. Contextul extern nu este deloc stabil. Situația din Italia este foarte complicată, iar închiderea programului QE al BCE va duce la creșterea dobânzilor în 2019. Riscul ca economia globală să intre într-o noua recesiune în urmatorii 2-3 ani este foarte ridicat;
10. Deci, toate aceste argumente mă fac să cred ca cererea viitoare o să scadă. Între timp, oferta crește (anul trecut volumul lucrărilor de constructii rezidentiale a crescut cu peste +70%).