Contestaţia celor trei bărbaţi români din reportajul Sky News faţă de arestarea preventivă, dezbătută azi la ÎCCJ
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dezbate marţi contestaţia celor trei bărbaţi români care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News faţă de decizia de luare a măsurii preventive.
Cei trei - Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics - au fost arestaţi preventiv, la propunerea DIICOT, în 12 august, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.
Anterior, ei fuseseră reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliştii britanici şi presupuşii traficanţi de arme, iar Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics apar cu feţele acoperite în materialul Sky News, în care descriu şi manipulează armele de foc oferite spre vânzare.
În acest caz, procurorii DIICOT au transmis săptămâna trecută autorităţilor britanice cererea de audiere a jurnaliştilor de la Sky News, potrivit unor surse judiciare. Cel mai probabil audierea va avea loc în Marea Britanie.
Trei membri ai echipei de la postul de televiziune britanic care au participat la realizarea reportajului au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de comunicare de informaţii false.
Extinderea şi începerea urmăririi penale faţă de cei trei a fost dispusă de procurorii DIICOT pe data de 11 august.
"S-a reţinut în referat că (...), prin toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului Sky News, ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass-media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (şi anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate şi prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) s-a pus în pericol securitatea naţională, iar respectiva faptă constituie infracţiunea de comunicare de informaţii false. (...) Totodată, s-a reţinut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, şi anume cetăţenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenţie, au comunicat şi răspândit în mediul virtual şi prin mass-media, ştiri şi informaţii false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deşi cunoşteau că aceste ştiri nu sunt reale", potrivit motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care au fost arestaţi preventiv cei trei bărbaţi români.
Potrivit instanţei, derularea unor astfel de acţiuni pe teritoriul României ar putea afecta securitatea naţională, prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi a populaţiei cu privire la capacitatea autorităţilor române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict şi de a aproviziona cu armament de război grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict.
Judecătorul a apreciat că, în lipsa unei intervenţii rapide şi eficiente a autorităţilor române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică aşa cum autorii acestora au dorit să le înfăţişeze. "În lipsa unei reacţii proporţionale din partea statului, aşa-zisa faptă de trafic de armament prezentată de postul de televiziune (...) ar fi rămas în atenţia opiniei publice, naţionale şi internaţionale, aşa cum s-a dorit iniţial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară şi de natură a discredita imaginea României, dar şi a statului, în particular", se arăta în motivare.