Contractul cu Bechtel, reziliat. Statul va da 37 de milioane de euro
Contractul cu Bechtel privind construcţia Autostrăzii Transilvania a fost reziliat, iar statul român va plăti firmei americane suma de 37,2 milioane de euro, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova.
Negocierile s-au încheiat în cursul serii de ieri, iar suma va fi prevăzută în buget după rectificarea din luna iulie, potrivit lui Şova.
"Pentru a face negocierea, a trebuit să plătim şi datoriile lăsate de doamna Boagiu pentru Bechtel, în sumă de 50 de milioane de euro, pe care le-am plătit în luna aprilie. Deci, a trebuit să plătim datorii istorice lăsate din 2011 de d-na Boagiu, ca să putem intra în reziliere. Aceşti bani vor fi prevăzuţi după rectificarea din luna iulie şi vor fi plătiţi în cursul acestui an", a afirmat Şova, la o emisiune TV.
Ministrul delegat a meţionat că cele 37,2 milioane de euro nu vor afecta în niciun fel bugetul, deoarece vor proveni din suma pentru investiţii ce se alocă sectorului transporturi.
"Nu va afecta cu nimic, pentru că vor fi din suma pentru investiţii care se alocă pentru transporturi. Şi, aşa cum a trebuit să plătim 50 de milioane de euro, aşa cum a trebuit să plătim 680 de milioane de euro lăsate datorii de Guvernul Boc şi Ungureanu la drumuri - şi le-am plătit integral de la 1 ianuarie şi până astăzi - aşa cum am plătit toate aceste datorii, aşa vom plăti şi aceste 37 de milioane, ca să curăţăm odată locul şi să fie lumină şi în domeniul ăsta, al transportului rutier. Probabil că dacă ar fi negociat doamna Boagiu, rezilierea ar fi costat un miliard de euro'', a subliniat el.
Dan Şova a adăugat că peste două săptămâni Corpul de Control al premierului va demara o anchetă în cazul Bechtel şi va verifica tematic acest contract, iar concluziile vor fi făcute publice. De asemenea, după finalizarea formalităţilor de reziliere, contractul va fi desecretizat, a mai spus ministrul.
"Nu vreau să înaintez un termen pentru autostrada Transilvania. Pot să vă spun că noi, începând de luna viitoare, ne vom ocupa în mod transparent şi va fi public, se vor face eforturi mari pentru a declanşa aceste concesiuni. Noi trebuie să îndreptăm lucruri greşite într-o perioadă de 10 ani. Nu este un lucru foarte uşor. Munca la care am pornit este foarte dificilă, dar dacă am reuşit acest prim pas, care a fost rezilierea. Vor urma alţii la fel de importanţi sau mai importanţi. Am pornit pe un drum, va fi dificil, dar sperăm să îl ducem până la capăt", a încheiat Şova.
Construcţia tronsonului Braşov - Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea lui 2005, atunci când s-a declanşat o acţiune de reanalizare a contractelor încheiate de guvernarea anterioară. Ulterior, lucrările au fost reluate.
Compania Bechtel a finalizat până în prezent 52 de kilometri de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii din totalul de 415 cât prevedea contractul. Termenul iniţial de finalizare a fost stabilit pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.
După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro deja plătite.