Contre TĂIOASE între VICTOR PONTA şi DNA, după bilanţul prezentat de KOVESI

| 04 mar, 12:40

„A fost aşa, o mică păcăleală. N-aţi aflat şi de ce prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar în proporţie de 10%. Ne trebuie hotărâri definitive şi irevocabile”. Observaţia premierului Victor Ponta, făcută într-un interviu acordat ROMÂNIA TV, a fost contrazisă de DNA: prejudiciile de 310 milioane de euro, prezentate la bilanţul pe 2014, sunt definitive.

Victor Ponta a afirmat marţi seară, la RomâniaTV, că suma de 310 milioane de euro prezentată în bilanţul DNA ca trebuind recuperată pentru prejudicii create bugetului de stat este exagerată.

„A fost aşa, o mică păcăleală. N-aţi aflat şi de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar în proporţie de 10%, n.red.). Ne trebuie hotărâri definitive şi irevocabile.”

El a dat de înţeles că trebuie hotărâri definitive ale instanţei, care să stabilească valoarea prejudiciilor, nu doar cererea procurorilor pentru un anumit nivel al prejudiciilor.

"Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanţa hotărâri definitive şi irevocabile şi nu se spune că sechestrul e pe o maşină care, în loc să valoreze 100.000 euro, valorează 5.000 euro, sigur că noi recuperăm", a spus Ponta, susţinut de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, care a explicat că se va înfiinta o agenţie care să recupereze prejudiciile din dosarele penale pe modelul francez.

„Vom dezvolta o Agenţie, după modelul francez. Va fi Agenţie de recuperare a acestor prejudicii care va funcţiona în subordinea Ministerului Justiţuiei”, a spus Vâlcov.

Însă DNA atrage atenţia că declaraţia premierului este catalogată ca fiind o "CONFUZIE GRAVĂ CARE PUNE LA ÎNDOIALĂ DATELE PREZENTATE LA BILANŢUL DNA".

"În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către A.N.A.F. (instituție aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor)  premierul Victor Ponta afirmă că „e așa, o mică păcăleală” faptul că A.N.A.F. nu ar recupera decât 10 % din prejudiciile constatate în dosarele penale, pretinzând că, în realitate, nu ar exista hotărâri judecătoreşti care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF în recuperarea prejudiciilor", se arată într-un comunicat remis miercuri de DNA.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi, bilanț DNA: 2014, un an record. Cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați. Discursul complet

În Raportul anual de activitate al D.N.A, la a cărui prezentare a participat personal şi primul ministru Victor Ponta, la data de 24 februarie 2015, se menţionează următoarele:

„Hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310.000.000 euro, de 3 ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri.”
Aceste hotărâri judecătorești sunt executorii, iar instituția abilitată să le pună în aplicare, în sensul recuperării efective prejudiciilor este A.N.A.F. (Agenția Națională de Administrare Fiscală).

Este adevărat că, în același Raport se precizează, într-un paragraf distinct, și că „în 2014 valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul nostru pentru un an”. Această sumă se referă la sechestrele aplicate la dosarele trimise în judecată și reprezintă o valoare independentă de cea aferentă produselor infracționale, constată prin decizii judecătorești rămase definitive, împrejurare pe care orice fost procuror

Ministerul pe care îl conduce a fost criticat public de Iohannis la aceeaşi şedinţă de bilanţ pentru inefcienţă. "Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Reflectă eficienţa luptei anticorupţiei şi descurajează femomentul. Situaţia în prezent - 10% prejudicii recuperate de Ministeriul Finanţelor - este pur şi simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor de decizie să ia în serios această problemă"

Citeşte şi: SITUAŢIA EXCEPŢIONALĂ de la ANRP va fi discutată de Guvern în şedinţa de miercuri

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ