GREVA ROMATSA: Tribunalul Bucureşti a decis că greva controlorilor de trafic aerian este legală

| 30 mai, 09:13

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, marţi, că greva controlorilor de trafic aerian este legală, respingând solicitarea conducerii ROMATSA. Oricum, greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendată temporar la ora 12.10.

UPDATE Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti a fost întâmpinată cu aplauze în sala de judecată.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată cu apel în termen de 15 zile.

În timpul şedinţei de judecată, avocatul ROMATSA a cerut magistraţilor să constate că greva controlorilor de trafic nu e legală, că nu au fost respectate procedurile şi a solicitat instanţei să dispună încetarea acesteia, având în vedere că unele revendicări au fost stinse şi rezlvate deja. Totodată, apărătorul a precizat că semnăturile au fost strânse înainte ca toţi paşii negocierii să fie parcurşi.

Pe de altă parte, avocatul sindicatului ROMATSA a susţinut că au fost parcurse toate etapele prevăzute de legea dialogului social, iar după concilierea cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, au fost notificaţi angajaţii. Apărătorul a specificat că personalul comtrolorilor de trafic nu a făcut grevă în decembrie deoarece aceştia au sperat că se vor rezolva pe cale amiabilă o serie de revendicări. Totodată, potrivit apărătorului, ROMATSA ar fi trebuit să prezinte Uniunii Europene un plan de măsuri după ce traficul aerian a crescut cu 10 procente, însă nu a făcut-o.

 

" Nu avem controlori de trafic aerian suficienţi. Turnurile de control din ţară au trei oameni, care lucrează 12 cu 36 de ore. Astfel intră doi la o tură şi celălalt împreună cu directorul, care nu are nicio competenţă. În 2015 s-a promis rezolvarea acestor probleme, când s-a anulat greva de atunci, dar nu s-a rezolvat nimic. Revendicările noastre nu fac decât să protejeze buna desfăşurare a traficului aerian. Nu cred că se poate simţi cineva confortabil ştiind că nu există controlori de trafic aerian. Aceste revendicări nu se vor soluţiona decât prin semnarea unui contract colectiv de muncă", a declarat în instanţă avocatul care reprezintă sindicatul ROMATSA.

La rândul lui, avocatul care reprezintă Ministerul Transporturilor a cerut instanţei să constate nelegalitatea grevei şi încheierea acesteia, invocând că lista semnăturilor nu este legală, acestea fiind strânse în noiembrie 2016, deci nu cu o dată şi cu un scop precis.

"70% dintre angajaţi au fost la muncă, deci e clar că nu toţi au fost de acord cu greva", a spus apărătorul.

În replică, avocatul sindicatului ROMATSA a precizat că personalul care asigură mentenanţa radarelor şi meteo nu poate intra în grevă pentru că asta ar însemna "dirijarea avioanelor cu steguleţe", motivând că din acest motiv 70% dintre aceştia au fost la muncă.

Magistraţii au decis, la capătul şedinţei de judecată, că greva este legală, respingând solicitarea conducerii ROMATSA.

Oricum, începând cu ora 12.10, greva de la ROMATSA a fost suspendată temporar, preşedintele sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian, Gabriel Tudorache, declarând însă că, dacă negocierile eşuează, va putea fi reluată oricând fără parcurgerea etapelor intermediare.

Sindicatul ATSR a declanşat, marţi dimineaţa, o grevă generală care a condus la întârzierea şi chiar anularea a zeci de zboruri interne şi internaţionale.

 

UPDATE „Având în vedere impactul negativ creat pasagerilor în urma acţiunilor de protest, părţile - ROMATSA şi ATSR - au convenit următoarele: conflictul se suspendă temporar începând cu ora 12.10, cu continuarea negocierilor; dacă negocierile vor eşua, greva va putea fi reluată fără a se mai parcurge etapele intermediare aferente conflictului de muncă”, a declarat Gabriel Tudorache.

Şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat suspendarea grevei. „Am ajuns la o înţelegere cu sindicatele şi greva este suspendată începând cu ora 12.10, chiar mai devreme decât era stabilit iniţial - ora 13.00”, a declarat ministrul.

Sindicatul ATSR a declanşat, marţi dimineaţa, o grevă generală care a condus la întârzierea şi chiar anularea a zeci de zboruri interne şi internaţionale.

 

 

UPDATE Conducerea ROMATSA cere Tribunalului Bucureşti să decidă dacă greva controlorilor de trafic aerian, programată marţi, începând cu ora 9.00, este legală. Acţiunea a fost înregistrată pe rolul instanţei joi, termenul fiind stabilit iniţial pentru marţi, la ora 8.30, apoi amânat pentru ora 13.30.

 

După prima oră de grevă avem 7 curse întârziate cu peste 30 de minute. Sunt 30 de întârzieri cu totul şi au apărut primele anulări, a declarat marţi Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

„Vom încerca să procesăm cea mai mare parte a curselor la ora programată, astfel încât, la ora programată se va putea decola. În măsura în care se va putea decola, pasagerii să fie deja pregătiţi în zona de îmbarcare, astfel încât întârzierile lor să fie cât mai mici. E important că pasagerii să ţină legătură cu companiile aeriene, pentru că primele informaţii de acolo le primesc”, a spus Valentin Iordache.

Potrivit acestuia, în fiecare zi obisnuită din această perioadă a anului sunt programate 150 de aterizări şi 150 de decolări, pe întreg parcursul zilei. Deocamdată, „sunt trei curse anulate. Pasagerii nu mai au de ce să vină la aeroport. Prin asistenţa companiei aeriene, vor fi, probabil, reprogramaţi pentru altă dată”, a menţionat oficialul.

 

Pe Aeroportul Otopeni sunt afectate de greva controlorilor de trafic toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9.00.


 

„Contestaţia ROMATSA trebuia să fie la ora 8.30. Din păcate, am aflat acolo, judecătoarea a primit materialele aseară, dupa ora 20.00. Procesul s-a amânat pentru ora 13.30”, a declarat preşedintele sindicatului ATSR, Gabriel Tudorache.

Liderul sindical a precizat că negocierile continuă la ROMATSA, iar greva „se va opri când rezolvăm toate problemele”.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a anunţat că marţi controlorii de trafic aerian vor intra în grevă pe termen nelimitat. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat. Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa - n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.

„Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare.

Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului. Dar care vor fi, concret, zborurile afectate nu se poate afla la ora redactării acestei ştiri. O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.

 

 

Zborurile anulate

Ryanair Bucureşti-Roma 9.35

Ryanair Bucureşti-Berlin 11.00

Ryanair Bucureşti Timişoara 8.20

Ryanair Roma-Bucureşti 10.00

Ryanair Berlin Bucureşti 10.35

 

'Putem să vă spunem cu certitudine că mâine (marţi, n.r.), începând cu ora 9:00, ora locală, va începe greva generală aşa cum am anunţat-o anterior. În urma discuţiilor cu domnul ministru (ministrul Transporturilor - n. r.) şi cu reprezentanţii atât ai Ministerului Transporturilor, cât şi ai autorităţilor aeronautice din România, există şanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunţat-o pe perioadă nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia în acest moment, exact, că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră şi ceva. Este vorba de un număr mare de documente, de acte care trebuie puse atât în pagină, iar multe din ele aprobate, cum ar fi decizii ale Consiliului de Administraţie care era programat pentru ora 14:00. (...) Există foarte multe aspecte şi puncte pe care trebuie să le discutăm cu Consiliul de Administraţie, vor fi lucruri care necesită destul de mult timp şi nu există nicio posibilitatea ca aceste aspecte să fie rezolvate până la ora 9:00 dimineaţa', a explicat luni, Gabriel Tudorache, la ieşirea de la negocierile cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cu managementul ROMATSA.

El nu a putut preciza care vor fi zborurile afectate de greva controlorilor de trafic în condiţiile în care decizia este luată de EUROCONTROL.

'Pentru toţi pasagerii care au bilete în momentul de faţă putem să spunem că există o singură diferenţă faţă de greva de avertisment în conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională. Nu stabilesc nici cei din sindicat, nici cei din ROMATSA, nici domnul ministru sau preşedintele României care vor fi zborurile afectate. Decizia se ia de la EUROCONTROL, de la Network manager şi în mod cert astăzi să spună cineva care aeronavă va decola, dacă va decola este imposibil de precizat. Legea prevede că vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus excepţiile pe care ne obligă legea să le asigurăm. Decizia vizavi de acest aspect o iau cei de la Network Manager. În esenţă, pentru pasageri, cred că toate companiile ar trebui să ştie exact dacă decolează din timp. Acesta este motivul pentru care, pe legislaţie internaţională, suntem obligaţi să anunţăm cu minimum 48 de ore înainte tocmai pentru ca toate companiile să ştie în timp util şi să-şi poată anunţa pasagerii despre ce este vorba', a menţionat sindicalistul.

Pe de altă parte, chiar dacă este posibil ca greva generală de marţi să fie suspendată într-o oră sau două, conflictul colectiv de muncă nu se va închide, întrucât sunt alte 50 de revendicări ale salariaţilor ROMATSA care trebuie discutate.

Ministerul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat luni că va trimite Corpul de control la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate în presă în ultima perioadă.

Potrivit ministrului de resort, ROMATSA nu este în pericol să intre în faliment şi nici nu sunt probleme pe partea de siguranţă aeronautică.

 

Tag-uri: Otopeni, ROMATSA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ