Convocarea lui Meleșcanu la Cotroceni provoacă furia lui Liviu Dragnea: ”Va decide premierul”
Președintele Klaus Iohannis l-a chemat pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu la Cotroceni pentru a cere explicații în scandalul mutării ambasadei României la Ierusalim. Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă spun însă că președintele trebuie să discute cu premierul pe această temă și că orice întâlnire trebuie aprobată de șefa guvernului.
Klaus Iohannis l-a chemat pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu la Cotroceni în scandalul mutării ambasadei la Ierusalim. ”Întâlnirea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, va avea loc marţi la Palatul Cotroceni”, a anunţat luni Administraţia Prezidenţială.
Şeful diplomaţiei române a confirmat, iniţial, pentru Realitatea Tv, că va participa la întâlnire. Ulterior a revenit și a spus că are nevoie de aprobarea premierului.
Anunțul a stârnit furia lui Liviu Dragnea, care a subliniat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să decidă în privința acestei întâlniri.
„În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de Externe este o decizie pe care o va lua dna prim ministru, după o discuție cu dl Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o la Cotroceni, s-a convenit că președintele nu convoacă și nu cere miniștrilor să vină la Cotroceni. (...) Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Va decide dna prim ministru ce se întâmplă, pentru că nu președintele conduce Guvernul”, a spus Dragnea
Și premierul a subliniat acest lucru. ”Dacă preşedintele vrea ca un ministru să meargă la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru. Aşa este normal. Aceasta este regula, trebuie respectată de toată lumea. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Guvern", a declarat Viorica Dăncilă.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, la Blaj, că îl va invita pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a îi explica poziţia adoptată de reprezentanţii României la discuţia de la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă al UE privind mutarea reprezentanţelor diplomatice în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
MAE a decis atunci să blocheze o declarație comună a UE care condamna decizia SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim.
”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat MAE român, sâmbătă.