Corina Creţu cere CE să ajute urgent victimele inundaţiilor de la Galaţi
Europarlamentarul Corina Creţu a solicitat comisarului european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor şi Reacţie la Situaţii de Criză, Kristalina Georgieva, să răspundă prompt cererii Guvernului României de activare a Mecanismului de Protecţie Civilă pentru localităţile afectate de inundaţii.
De asemenea, Corina Creţu, care este şi vicepreşedintele Socialiştilor din Parlamentul European, a propus Comisiei Europene analizarea urgentă a modalităţilor de îmbunătăţire a capacităţii europene de gestionare a catastrofelor naturale, se arată într-un comunicat transmis de cabinetul europarlamentarului.
Într-o scrisoare adresată comisarului Georgieva, Corina Creţu a pledat pentru reformarea modalităţilor de intervenţie umanitară în interiorul Uniunii, în vederea evitării unor situaţii precum actuala imposibilitate de recurgere la Fondul European de Solidaritate din cauza blocajului bugetar la nivelul UE.
Corina Creţu a subliniat ca inundaţiile grave care afectează România au ucis nouă oameni, au afectat peste 1.400 de case şi au determinat evacuarea a peste 1.000 de persoane, iar avertizările meteorologice plasează o zonă mult mai extinsă, în estul ţării, sub atenţionare de cod galben şi portocaliu.
De asemenea, europarlamentarul social-democrat i-a cerut comisarului european pentru Ajutor Umanitar să răspundă la fel de eficient ca şi în 2010, când şi-a manifestat solidaritatea inclusiv deplasându-se în România, pentru a constata la faţa locului modul în care s-a răspuns calamităţii naturale.
"Propun lansarea unei dezbateri inter-sectoriale privind îmbunătăţirea capacităţii europene de gestionare a catastrofelor naturale. Înţeleg că există rezervele unor state membre privind fondurile dedicate solidarităţii active între statele membre în caz de dezastre naturale. Înţeleg şi că există diferenţe de temei juridic şi modalităţi diferite de finanţare a instrumentelor de intervenţie. Dar cred că solidaritatea cu semenii noştri în suferinţă este mai importantă decât aceste obstacole de natură birocratică sau, pur şi simplu, ca urmare a unui egoism naţional ce nu-şi mai are locul în Europa Unita", a declarat Corina Creţu, atrăgând atenţia că Fondul European de Solidaritate nu este operaţional din cauza blocajului bugetar determinat de opoziţia unor state membre faţă de suplimentarea pârghiilor acestui instrument de ajutor reciproc.
Corina Creţu, care este şi vicepreşedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare, a menţionat că a solicitat, în iulie, Comisiei Europene o restructurare a Fondului de solidaritate după modelul bugetului pentru ajutor umanitar - disponibil pentru crizele umanitare din afara UE - astfel încât sumele să poată fi alocate în regim de urgenţă.
"În numele Comisiei, domnul comisar Hahn a precizat că actualul mod de finanţare a Fondului de solidaritate a fost confirmat în cadrul financiar pentru perioada 2014-2020 şi că nu există intenţia şi posibilitatea alinierii Fondului de solidaritate cu instrumentele ajutorului umanitar, din cauza temeiului juridic diferit. În aceste condiţii, singura cale de accelerare a plăţilor se regăseşte în propunerea Comisiei pentru modificarea Regulamentului privind Fondul de solidaritate. Din păcate, frecvenţa şi intensitatea dezastrelor şi, implicit, nevoia sporită de asistenţă, ne obligă la o coordonare şi o eficienţă sporite", a subliniat Corina Creţu.