Corlăţean: Europa condamnă declaraţiile lui Rogozin la adresa României
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) a condamnat luni, în concluziile adoptate privind situaţia din Ucraina, declaraţii şi vizite de tipul celor făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat luni, la Bruxelles, după reuniunea CAE, ministrul român de externe Titus Corlăţean.
"Am făcut o prezentare a situaţiei inacceptabile apărute în urma vizitei provocatoare a vicepremierului rus Rogozin în Republica Moldova, prin Chişinău spre Tiraspol, declaraţiile şi ameninţările absolut inacceptabile atât la adresa Republicii Moldova, cât şi la adresa României şi inclusiv acţiunea care nu face decât să urmărească generarea de noi tensiuni şi destabilizare în Republica Moldova, acea acţiune de a transfera, de a prelua şi a duce cu sine cutii, pachete, liste cu semnături care ar susţine separatismul în Republica Moldova", a declarat Corlăţean la plecarea de la reuniunea CAE, citat de Agerpres.
Şeful diplomaţiei române a precizat că a solicitat în acest sens sprijin şi solidaritate din partea statelor membre UE, iar răspunsul a fost unul pozitiv.
"La propunerea mea, a delegaţiei României, Consiliul a adoptat un text şi vreau să salut adoptarea acestui text, care condamnă, în esenţă, declaraţiile şi vizitele unor înalţi oficiali angajaţi în sprijinirea încercărilor ilegale de separatism şi care contribuie la creşterea tensiunii atât în Ucraina, cât şi în alte state din regiune, a se citi R. Moldova, şi de asemenea, Consiliul condamnă orice încercare de a ocoli, de a evita, de a înşela regimul de sancţiuni stabilit de UE", a afirmat Titus Corlăţean.
Întrebat despre declaraţia unui oficial rus conform căruia Rusia ar trebui să ia măsuri împotriva ţărilor care au închis spaţiul aerian pentru oficiali ai Moscovei, ministrul de externe a răspuns: 'Suntem într-o perioadă de retorică politică avântată, de multe ori de consum intern.'
"România, ca stat membru al UE, este obligată să respecte deciziile UE la care a şi contribuit în materie de regim de sancţiuni, aşa că lucrurile acestea nu se negociază, nu este o acţiune unilaterală. Este o chestiune care viza necesitatea de a stopa libera deplasare, tranzitul unui demnitar rus care era pe lista de sancţiuni. Şi nu a fost singurul în acel avion', a subliniat Corlăţean.
Titus Corlăţean a precizat că până în prezent solicitarea MAE român către diplomaţia rusă de a preciza dacă îşi asumă afirmaţiile lui Rogozin privind posibilitatea de a folosi un bombardier strategic rus în condiţiile în care România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său a rămas fără răspuns.
'Vreau să cred, cunoscând cu toţii în UE profilul respectivului demnitar rus, că este vorba de acelaşi joc provocator pe care îl cunoaştem, însă de această dată a trecut de linie roşie şi asta ne-a obligat la nivelul MAE să adoptăm o poziţie oficială şi să solicităm aceste clarificări din partea MAE rus. Sperăm totuşi să rămână în limita retoricii politice avântate, nechibzuite, inacceptabile nu o dată, pentru că dacă am lua totuşi cu adevărat în serios, până la capăt, ameninţările cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupă cu bombardamente atunci probabil că aspectele de securitate în UE, în Europa de Est, ar exploda', a mai afirmat Corlăţean.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris sâmbătă pe contul său de Twitter că, la solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său. 'La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160', a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care s-a aflat de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova.