Corneliu Vadim Tudor, înlăturat din fruntea PRM
În PRM s-a dat la sfârşitul acestei săptămâni startul djihadului împotriva lui Corneliu Vadim Tudor. După mai bine de 20 de ani de când tribunul a creat partidul, membrii din teritoriu s-au decis să nu mai accepte absolutismul impus de Vadim.
Astfel, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Naţional al PRM s-a luat decizia revocării lui Vadm Tudor din funcţia de preşedinte al partidului.
Probabil sătui să mai fie manevraţi de Vadim Tudor după propriile interese şi să piardă procente în sondaje, cei din PRM şi-au luat soarta în propriile mâini. În urma şedinţei Consiliului Naţional s-a decis ca până la viitorul congres al partidului, conducerea să fie asigurată de un Birou Politic interimar.
Partidul România Mare a cunoscut sub conducerea lui Vadim Tudor o scădere continuă în preferinţele electoratului. După ce a fost ales europarlamentar, tribunul a ales să nu îi mai pese de partidul pe care l-a creat, lăsându-l să ajungă aproape de autodizolvare. Alegerea pe care au făcut-o cei din PRM acordă partidului o speranţă pentru viitor.
Însă, după cum era de aşteptat, Vadim Tudor nu a acceptat o asemenea decizie a colegilor săi de partid. Mai mult, acesta a început să avanseze tot felul de teorii ale conspiraţiei împotriva sa. Fantasmagoriile cu care Vadim ne-a obişnuit de-a lungul timpului au atins culmile penibilului în urma acestui scandal.
Fiind un personaj care îşi acordă o importanță mult mai mare decât are, Vadim a acuzat PSD şi pe Viorel Hrebenciuc că vor să îi ia partidul. Este interesant cum în logica tribunului PSD, un partid aflat la guvernare, cu o tendinţă de creştere în sondaje, se pretează la a negocia şi folosi un partid practic inexistent.
Penibilul şi minciunile din reacţiile şi declaraţiile lui Vadim Tudor au fost scoase la iveală în cadrul unei emisiuni de la RTV la care tribunul intervenise telefonic. Acesta afirmase că după ce s-a terminat acea şedinţă de la PRM, cei care l-au dat jos de pe piedestalul PRM-ului, s-au întâlnit cu Codrin Ștefănescu. Însă, tribunul a avut parte de un șoc atunci când moderatoarea emisiunii i-a spus că din surse sigure Ștefănescu este la Paris, aşa că nu avea cum să se întâlnească cu cei de la PRM.
Deşi prins cu mâța-n sac, Vadim a tunat şi fulgerat în continuare împotriva celor de la PSD şi a colegilor din PRM care nu l-au mai vrut. Pe tot parcursul zilei de sâmbătă, europarlamentarul a făcut un tur al televiziunilor, martirizându-se şi acuzând în stânga şi în dreapta. Cele mai virulente atacuri ale lui Vadim au fost la adresa lui Hrebenciuc, despre care a spus că le-a dat 200.000 de euro, bani gheaţă, celor din PRM pentru a organiza Consiliul Naţional. De asemenea, Vadim a continuat să afirme că tot Hrebenciuc a promis 2 milioane de euro pentru reorganizarea filialelor din teritoriu, toate aceste lucruri pentru a pune acest partid „de sfinţi” la picioarele mafiei pesediste.
Visele de putere ale lui Vadim l-au făcut chiar să creadă că are un rol esenţial în adoptarea Constituţiei, declarând că tot PSD are nevoie de PRM pentru a trece legea fundamentală. Crizele de grandomanie ale lui Vadim Tudor sunt de înţeles, din moment ce din 2000 până în prezent a fost exclus cu tot cu partid din Parlamentul României și din procesul decizional. Rămânerea lui Vadim pe din-afara Parlamentului a asigurat eliminarea circului din plenul legislativului.
Atitudinea celor din PRM poate fi înţeleasă şi ca urmare a abordării pe care a ales Vadim să o aibă în ceea ce priveşte comunicare în spaţiul public. Tribunul, un intelectual versat după cum se prezintă, în loc să se ocupe de partid pălmuia asistentele lui Capatos, în timp ce subalternii din partid îl ridicau în slăvi peste tot pentru capacităţile sale intelectuale şi politice.
Narcisismul specific liderilor cu valenţe dictatoriale a ieşit la suprafaţă din nou în ceea ce îl priveşte pe Vadim Tudor. Acesta a afirmat după ce a fost înlăturat de la conducerea partidului că pe el nu îl poate înlocui nimeni.
Autoritarismul de care a dat Vadim dovadă în exercitarea funcţiei de conducere a PRM se întoarce împotriva sa. Pe vremea când cei din PRM se mai temeau de el, Vadim dădea afară pe oricine îndrăznea să îi comenteze deciziile.
Scandalul apărut în cadrul PRM nu este nici primul şi, mai mult că sigur, nu va fi ultimul. Un partid creat după chipul şi asemănarea lui Vadim Tudor, caracter conflictual, a cunoscut în istoria sa o serie de scandaluri care l-au avut în centrul lor tot pe tribun. În 2005, Vadim se retrăgea de la conducerea partidului şi îl punea în frunte pe Corneliu Ciontu, pe care avea să îl dea afară la scurt timp pentru că noul președinte nu reușea să afilieze partidul mai repede la PPE.
În 2011 tinerii de la „Tricolorul” şi „România Mare” au reacţionat la comportamentul suburban al lui Vadim şi au protestat prin postarea de mesaje împotriva preşedintelui PRM timp de câteva zile. Din nou, Vadim „a tăiat şi spânzurat” dizolvând organizaţia de tineret.
Tribunul are însă un aliat de bază, care a trecut prin aceeaşi experienţă cu ani în urmă. Gheorghe Funar, după ce a fost înlocuit de la conducerea PUNR de către Valeriu Tabără, nu a recunoscut decizia, asemeni lui Vadim, creând un imens scandal la acea vreme. Aşadar, Vadim are un adevărat consilier în acest scandal, dar şi un informator din interiorul adunării „rebelilor” peremiști, Funar participând la lucrările de sâmbătă ale Consiliului. Însă, surse îl dau pe Funar ca fiind viitorul succesor al lui Vadim.
Înlăturarea lui Vadim Tudor de la conducerea PRM era de aşteptat după ce partidul a cunoscut numai înfrângeri în ultimii ani. PRM nu are în acest moment un obiectiv, un scop pentru care să lupte decât victoria personală a lui Vadim. Tribunul a creat un partid aservit, care s-a deşteptat şi speră să revină la gloria din urmă cu peste un deceniu.