Coronavirusul se transmite mai greu în România: Un bolnav infectează doar un singur om mai departe
Numărul bazal de reproducere a virusului COVID-19 s-a stabilizat la cifra 1, afirmă Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Dacă acest număr este mai mare de 1 înseamnă că o persoană infectată cu noul coronavirus poate infecta mai mult de o persoană. Dacă este stabilita la 1, infecţia este transmisă mai departe unui singur om.
"Începând din data de 25 mai, am început o creştere treptată a numărului bazal de reproducere. La început mai uşor şi apoi în unele perioade mai accentuat, cum s-a întâmplat la mijlocul lunii iunie. El s-a menţinut practic între 1,1 şi 1,2, o perioadă lungă de timp. Concluzia este că numărul de cazuri noi nu va scădea până când acest număr bazal de reproducere nu va scădea", afirmă Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, potrivit Mediafax.ro.
Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Media de vârstă a pacienţilor COVID-19 scade, mai mulţi tineri fac cazuri grave
Totuşi, începutul toamnei va aduce schimbări, o dată cu redeschiderea şcolilor, iar epidemia de coronavirus se va suprapune peste sezonul virozelor.
Expertul spune că va fi şi mai important să fim atenţi la regulile sanitare, deoarece rata de transmitere a virusului COVID-19 este legată direct de modul în care respectăm măsurile de igienă şi distanţare.
Instabilitatea genetică a virusului SARS-CoV-2 a dus la mai multe mutaţii, dintre care una este semnificativă, dar nu afectează dezvoltarea vaccinurilor, transmit specialiştii de la OncoGen din Timişoara.
La începutul lunii august, prestigioasa revista Cell a publicat un articol care arată că virusul SARS-CoV-2 a suferit mai multe mutaţii, dintre care una semnificativă, în regiunea Spike. Varianta iniţială a virusului denumită Wuhan D-614 a fost înlocuită de varianta G-614, susţin specialiştii de la OncoGen, care lucrează la elaborarea vaccinului românesc împotriva SARS-CoV-2.
“Această mutaţie se asociază cu o infecţiozitate mărită şi cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea sugera o creştere a agresivităţii virusului. Mutaţia tulpinii originale Wuhan D-614 a avut loc într-un timp foarte scurt, mai exact în cursul lunii aprilie, iar cele două tulpini ale virusului coexistă în momentul de faţă în diverse ţări şi în diverse proporţii, tendinţa fiind însă clară: de înlocuire a tulpinii iniţiale. În Europa şi SUA tulpina nouă, G-614, a înlocuit aproape în totalitate varianta iniţială Wuhan D-614”, transmite Virgil Păunescu, şeful centrului de cercetare OncoGen, potrivit Adevarul.ro.