Crește acciza la alcool, scade prețul la pâine, e rău?
Cabinetul Ponta a luat în această săptămână o decizie curajoasă din punct de vedere economic, prin reducerea TVA la pâine și produsele de panificație.
Este vorba despre o scădere a taxei aplicate de nu mai puțin de 15 procente, într-un program pilot, care se va aplica începând cu luna septembrie.
Prin reducerea TVA la pâine cabinetul condus de Victor Ponta își asumă un pariu riscant, în contextul în care, conform analizelor guvernamentale, măsura va provoca pe termen scurt o scădere a sumelor colectate din TVA (care reprezintă a doua mare sursă de venituri la bugetul de stat). Se mizează însă pe o creștere importantă a veniturilor la bugetul de stat pe termen mediu, ca urmare a faptului că reducerea TVA urmează să scoată la suprafață producția de pâine și alte produse de panificație care se sustrăgea fiscalizării.
Dar, cum cu economia țării și stabilitatea bugetară nu e bine să te joci, mai ales în asemenea vremuri de criză, în mod firesc, atât Fondul Monetar Internațional cât și Guvernul au optat pentru o implementare prudentă a măsurii.
Astfel, cabinetul a luat decizia ca, în paralel cu reducerea TVA la păine să fie implementată și o creștere a taxelor aplicate unor produse de lux, precum şi a accizelor la alcool. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat în acest context că decizia s-a luat pornind de la premisa cea mai pesimistă posibil, în care reducerea TVA ar provoca o pierdere maximală la buget.
Un asemenea scenariu pesimist este însă puțin probabil să se realizeze, în condițiile în care marea majoritate a producătorilor și distribuitorilor de pâine anticipează o reducere substanțială a evaziunii fiscale din domeniul panificației ca urmare a reducerii TVA. Astfel, ROMPAN, a estimat prin vocea președintelui său că evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni de la introducerea TVA de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei.
Există însă unele voci care susțin că ideea compensării reducerii TVA la pâine cu creșterea unor accize asupra unor produse din alcool va conduce la scăderea vânzărilor acestei ultime categorii de produse. Trebuie însă să ținem seama aici de mai multe aspecte.
În primul rând nu este vorba decât despre anumite tipuri de produse, cu concentrație mare de alcool și nu despre bere sau vin. În al doilea rând, nu trebuie uitat și de impactul pe care cele două măsuri îl au asupra bugetului familiilor din România.
Spre deosebire de alcool, pâinea reprezintă un aliment de bază, absolut necesar subzistenței. Iar în condițiile în care bugetul familiilor din România merge în proporție foarte mare către cheltuielile cu mâncarea, măsura implementată de către Guvern oferă o mână serioasă de ajutor populației și, în mod special celei cu venituri reduse, în condițiile în care se anticipează că reducerea TVA va genera o scădere a prețului pâinii chiar și cu 15 procente.
Mai mult, în măsura în care reducerea TVA va produce rezultatele scontate, într-un interval de 9 luni - un an de zile, este foarte posibil să asistăm la extinderea aplicării unei cote reduse de TVA și la alte categorii de alimente de bază.
În al treilea rând, merită să observăm că multe state ale lumii practică accize ridicate la alcool și produse de lux. Asemenea taxe ridicate se întâlnesc în SUA, țările nordice sau Marea Britanie și ele au cel puțin două obiective. Pe de o parte, se pornește de la premisa că taxele ridicate descurajează consumul excesiv de alcool și contribuie astfel la menținerea unei stări de sănătate ridicate a populației. Pe de altă parte, printr-un asemenea sistem de taxare statul contribuie la redistribuirea echitabilă a veniturilor între cei bogați, care își permit produse de lux și restul populației.
Or, nevoia unei astfel de redistribuiri este cu atât mai mare în România, țară în care, în urma măsurilor de austeritate excesive luate în perioada guvernărilor anterioare, fenomenul polarizării sociale s-a amplificat semnificativ. Ca urmare, prin creșterea taxelor la produse de lux și utilizarea resurselor suplimentare pentru a compensa efectul reducerii TVA la pâine, cabinetul Ponta ia o măsură de dreptate socială.
În sfârșit, mai există unele voci care avertizează asupra faptului că o creștere a accizelor la alcool și la produsele de lux va conduce la amplificarea evaziunii fiscale. Altfel spus, că s-ar putea să asistăm la o transferare a acestui fenomen dinspre zona de panificație, iar statul ar putea pierde pe o parte ce câștigă din reducerea TVA la pâine.
Un asemenea argument nu ia însă în considerare dimensiunile reale ale evaziunii fiscale din zona panificației, așa cum sunt ele relevate spre exemplu, de faptul că, din 2000, când s-a decis creșterea TVA de la 11% la 19% și apoi la 24%, consumul de pâine fiscalizat a scăzut de trei ori. Ca urmare, dacă reducerea TVA la 9% va reuși să scoată la lumină măcar o jumătate din producția de pâine care a intrat în acest interval în zona neagră a economiei, creșterea veniturilor la bugetul de stat va fi mai mult decât suficientă pentru a acoperi o eventuală majorare a evaziunii în zona produselor de lux și a alcoolului.
Luând în considerare argumentele de ordin economic și social concluzia este evidentă: guvernul a luat decizia corectă crescând accizele la alcool și produse de lux ca să ieftinească pâinea.
Ştirile orei
se pune intrebarea,daca ar creste consumul la paine,ceea ce personal nu cred,si scade consumul la bauturi,ceea ce imi doresc,cum se echilibreaza bugetul?
bunurile de lux sunt cumparaturi ale unei parti mici a populatiei care,atentie isi permite sa le ia si din strainatate..
in plus,sunt produse alimentare,care inglobeaza in cantitati mai mari sau mai mici,alcool(ciocolata,checuri,cozonaci,prajituri),al caror pret va creste..
ramane o decizie corecta,insa impactul bugetar va prevala...
sa avem putintica rabdare,un an...