Crema folosită de milioane de români GREŞIT! RISCURILE neştiute ale cremei de GĂLBENELE
Crema de gălbenele tratează aproape orice - de la eczeme la psoriazis, de la hemoroizi până la acnee. Cel puţin asta deducem dacă luăm în calcul obiceiul multor români care apelează la acest unguent ca la un panaceu.
Specialiştii în dermatologie atrag atenţia că multe persoane supraestimează puterile vindecătoare ale tradiţionalei creme de gălbenele. Crema de gălbenele conţine (ca ingrediente de bază cărora le mai pot fi adăugate şi altele): petrol, parafină lichidă, apă, lanolină, extract de „calendula officinalis“ - gălbenele, metilparaben. Indicaţiile ei spun că are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă şi este foarte eficientă în curăţare, hidratare şi tonifiere, ne scapă de coşuri, de eczeme, de micoze, de arsurile solare, celulită, hemoroizi sau leziuni ale pielii, scrie adevarul.ro.
Parabenii din cosmetice
Medicii dermatologi atrag atenţia ca unii compuşi din unguent îi anulează, de fapt, presupusul caracter „natural”, Spre exemplu - parabenii. Aceştia sunt conservanţi fără de care nu se poate produce un produs cosmetic pentru că împiedică multiplicarea bacteriilor.
Citeşte şi : Ce pericole ascund cremele şi loţiunile în perioada rece -
Aproape orice ingredient din cosmetice ne poate dăuna. Noi trebuie să alegem răul mai mic. S-a demonstrat că parabenii au o capacitate de a mima hormonul feminin, estrogen, care e implicat în cancerul de sân, de col uterin. Aşadar, încearcă să eviţi produsele care conţin aceste substanţe. Dacă putem să alegem fără parabeni, asta ar trebui să facem“, ne sfătuieşte medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
„Crema de gălbenele pare a fi un panaceu la noi. Psoriazisul, hemoroizii, acneea, chiar şi rănile sunt tratate cu această cremă la care, mi se pare, ambalajul costă mult mai mult de produs decât conţinutul. Dacă ai un ten gras, crema de gălbenele nu doar că nu-ţi vindecă acneea, dar o intensifică“, avertizează Daciana Elena Brănişteanu, medic dermatolog, conferenţiar la Universitatea „Gr. T. Popa“ din Iaşi şi membru în comitetul de conducere al Societăţii Române de Dermatologie.
O cutie de cremă de gălbenele de 20 de grame costă aproximativ 4 lei. Recipientul în care vine, cutiuţa aceea din plastic cu un capac înfiletat, poate costa mai mult să fie produs decât produsul în sine. „Chiar dacă ia producătorul floarea de gălbenele direct de pe câmp şi o striveşte în mojar şi apoi o toarnă în cutie, tot ar costa mai scump. D-apoi cu toate celelalte ingrediente adăugate?“, se întreabă conf. dr. Daciana Brănişteanu. Din experienţă, specialistul dermatolog aminteşte că i-au venit la consultaţii medicale pacienţi cu răni purulente, cu leziuni destul de grave în care turnaseră din belşug din acest „panaceu universal“, agravându-şi afecţiunea. „Erau foarte miraţi. «Doamna doctor, dar am dat cu cremă de gălbenele, de ce nu mi-a trecut?»“, adaugă conf. dr. Brănişteanu.