Creşte preţul energiei termice în Bucureşti. Firea: Pentru bucureşteni, costul rămâne acelaşi
Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, majorarea tarifelor RADET cu aproape 33% pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane şi cu peste 30% pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar.
CGMB a aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind acordarea avizului de principiu pentru tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice livrate prin puncte termice urbane, de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii, de producţie şi distribuţie la centralele termice de cvartal şi de producere a energiei termice la centrala termică Casa Presei Libere, practicate de RADET Bucureşti.
„În perioada care s-a scurs din 2011 şi până acum, de când nu a mai fost ajustat acest tarif, care nu se va resimţi în buzunarul cetăţenilor pentru că Primăria Generală va majora subvenţia, au crescut preţurile pentru materiile prime. De asemenea, au crescut exponenţial preţurile la utilităţi. Nu putem lăsa în continuare ca o Regie să suporte, prin costurile proprii şi în preţul de exploatare, toate aceste majorări care s-au făcut din 2011 până acum”, a mai spus Primarul General al Capitalei.
Prin această decizie, CGMB a aprobat majorarea tarifului pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane, de la 106,24 lei/Gigacalorie, la 141,17 lei/Gigacalorie, fără TVA, o creştere de 32,88% faţă de tariful în vigoare.
Pentru cetăţeni, această modificare de tarif ar putea însemna o creştere a preţului plătit pentru apa caldă şi căldură de la 61 de lei/Gcal la 80,39 lei/Gcal, fără TVA, adică o majorare de 31,79% faţă de tariful în vigoare.
„Îi asigur pe toţi bucureştenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare că nu vor avea sub nicio formă de suferit, deci factura nu se va majora la întreţinere, la apă cală şi căldură, ca urmare a faptului că Regia de Termoficare a municipiului a solicitat Consiliului General o majorare a tarifului cu 32%, tarif care nu a mai fost ajustat din 2011”, a declarat Gabriela Firea, în deschiderea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Primarul General a explicat că această majorare va fi compensată cu o creştere a subvenţiei pentru căldură, acordată de Primăria Capitalei. În plus, city-managerul municipiului Bucureşti, Sorin Chiriţă, a declarat pentru MEDIAFAX că în Parlament se află în dezbatere un proiect de reducere a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la 5% pentru distribuţia energiei termice. Dacă se va adopta acest proiect în toamnă, atunci majorarea preţului va fi compensată de scăderea TVA. În caz contrar, a mai explicat Chiriţă, se va recurge la majorarea subvenţiei pentru căldură.