Creţu: CE este preocupată de întârzierile pe care România le are în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătăţii
Comisia Europeană este preocupată de întârzierile pe care România le înregistrează în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătăţii, a precizat luni comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, la o masă rotundă pe tema dezvoltării a trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi.
Potrivit unui comunicat, înaltul oficial european a transmis la Bucureşti preocuparea CE privind întârzierile pe care România le înregistrează în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătăţii, care rămâne unul dintre sectoarele critice, ea asigurând încă o dată autorităţile de la Bucureşti de sprijinul continuu al Comisiei.
În comunicat se arată că oficialul european consideră că investiţiile europene în dezvoltarea sistemului de sănătate românesc sunt printre cele mai importante pentru recuperarea decalajului de dezvoltare a României faţă de Europa de Vest.
"Întâlnirea de astăzi pe tema sănătăţii a fost una extrem de utilă. A fost important faptul că toate părţile implicate în această discuţie au fost de acord în legătură cu urgenţa deblocării situaţiei privind spitalele regionale. Salut angajamentul asumat de autorităţile naţionale în privinţa următorilor paşi atât de necesari pentru construcţia spitalelor regionale cât mai curând posibil. Vom urmări evoluţia lucrurilor şi am convingerea că termenul anunţat de vicepremierul Vasile Dîncu, începutul lunii octombrie, pentru realizarea hărţii serviciilor medicale şi a studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale va fi respectat", a spus Creţu, conform sursei citate.
La masa rotundă pe tema construirii, în România, a trei spitale regionale ce beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 au participat şi viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Investiţii.
Întâlnirea pe care comisarul european pentru Politică regională a avut-o cu reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Mondiale şi BEI a fost urmată de o sesiune de discuţii tehnice între reprezentanţi ai ministerelor implicate în proiectul spitalelor regionale, cei ai BM şi BEI, precum şi experţii DG REGIO.
"Împreună cu instituţiile financiare internaţionale - Banca Europeană de Investiţii, Banca Mondială şi Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - Comisia Europeană a sprijinit România să elaboreze strategii de dezvoltare, să pregătească reformele, să identifice şi să rezolve diferitele deficienţe şi blocaje structurale, inclusiv în domeniul sănătăţii. În sectorul sanitar, România trebuie să facă o serie de reforme care urmăresc în principal creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor medicale - în special pentru comunităţile dezavantajate - şi reducerea utilizării ineficiente a serviciilor spitaliceşti, prin redefinirea reţelei medicale şi construcţia de noi instituţii de îngrijire şi intervenţie", se mai arată în comunicat.