Crin Antonescu: Delegaţia Comisiei de la Veneţia nu a ridicat problema Parlamentului unicameral
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat joi la Senat că delegaţia Comisiei de la Veneţia nu a ridicat problema Parlamentului unicameral, iar discuţiile cu membrii acestei delegaţii nu au ridicat niciun fel de problemă referitoare la statul de drept.
"Nu am reţinut pentru că nu a fost ridicată niciun fel de problemă privitoare la statul de drept, la regimul democratic pe care să le pună în discuţie sau cu atât mai puţin în pericol acest proiect de modificare al Constituţiei", a spus Antonescu.
Întrebat dacă membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia au ridicat problema Parlamentului unicameral, Crin Antonescu a spus că aceştia nu au ridicat o asemenea problemă şi nici nu aveau cum să o ridice pentru că această comisie este "cea împuternicită, mandatată" cu standardele statului de drept şi ale democraţiei şi nu cu faptul că "o ţară are o cameră sau două în Parlament" şi nici cu faptul că preşedintele sau Guvernul într-o ţară au mai multe sau mai puţine prerogative.
"Varietatea formulelor constituţionale în UE este foarte mare, după cum ştiţi. Aşa încât nu opţiunea pentru un Parlament bicameral sau unicameral poate să facă obiectul preocupării acestei comisii", a spus Antonescu.
El a precizat că în timpul întrevederii s-au lămurit câteva neclarităţi privitoare la dizolvarea Parlamentului.
"Am putut lămuri câteva neclarităţi, aşa cum ele au fost prezentate de membrii comisiei privitoare la dizolvarea Parlamentului. Adică, de exemplu, lor li se părea că este foarte greu să se dizolve Parlamentul în condiţiile Constituţiei modificate şi sigur le-am semnalat faptul că nu este uşor să dizolve Parlamentul, dar sunt şanse în plus faţă de vechea Constituţie unde era aproape imposibil, că acest lucru se face măcar când există acord politic mult mai repede şi că se pot face alegeri anticipate. Explicaţii în legătură cu natura prerogativelor prezidenţiale şi cu faptul că acestea ar fi sau nu reduse. Sigur că aici am recunoscut, neputând să bănuim că în principal interesul Comisiei de la Veneţia în legătură cu prerogativele prezidenţiale, am regăsit ecoul probabil al lacrimilor domnului Blaga sau al altor domni şi doamne, după puterile unui preşedinte care nu va mai fi Traian Băsescu. Ironia soartei în România la domnul Blaga. Dar am explicat şi aici foarte clar că o anumită întărire certă a rolului Parlamentului, sănătoasă din punct de vedere al democraţiei, nu înseamnă nicidecum substituirea sau încălcarea unor prerogative ale Guvernului sau ale preşedintelui", a mai explicat preşedintele Senatului.