Crin Antonescu: Dezbinarea este congenitală pentru PNL, un element cu care partidul a trăit şi a crescut
Fostul preşedinte al liberalilor Crin Antonescu a afirmat, marţi, că PNL, cel mai adesea, nu este la înălţimea aşteptărilor şi istoriei, dar acest lucru nu este nou şi un motiv de disperare, evidenţiind că nu există niciun mare eveniment din istoria României care să nu fie legat de PNL.
El a participat la simpozionul "PNL între prima şi a doua modernizare a României: 147 de ani de liberalism", organizat la Biblioteca Centrală Universitară.
"Uneori distanţa este bună, sănătoasă, temperează entuziasme şi furii, distanţa dezinfectează frustrări, distanţa îmblânzeşte iluziile şi, de asemenea, şi cel mai important, pentru mine, cel puţin, distanţa este şansa de a fi un pic mai optimist decât eşti atunci când te afli, cum se spune, în teren. (...) Cu fiecare an care se adaugă vârstei extraordinare a acestui partid, revin câteva întrebări. Dacă nu le punem noi, cei care suntem membri, le pun cei mai dragi prieteni, cei din presă, analiştii. Voi sunteţi urmaşii Brătienilor? Voi sunteţi PNL? Este PNL la înălţimea aşteptărilor şi istoriei sale? Şi sigur că e aproape la modă să răspundă foarte mulţi: nu. De parcă foarte mulţi dintre noi sau dintre cei care fac asta ar şti foarte bine cum era PNL cu care ne comparăm sau ce anume din viaţa politică sau din standardele politice de astăzi atinge sau nu atinge PNL. Sigur că da, sigur că, cel mai adesea, nu e la înălţimea aşteptărilor şi la înălţimea istoriei. Dar, ceea ce cutez a vă spune este că nu este nimic nou şi că nu este un motiv de disperare", a spus Antonescu.
El a amintit că şi marele poet Mihai Eminescu avea o părere dură faţă de PNL-ul de atunci.
"Este România de azi România liberalilor de atunci? Nu. Este România de astăzi România lui Mihai Eminescu de atunci? Nu. Nu, în general. Se incriminează dezbinarea, a făcut-o Stelian (Tănase - n.r.). Dezbinarea, îndrăznesc să spun, este congenitală pentru PNL. (...) Dezbinarea a fost nu doar în PNL mereu, a fost în marea familie a Brătienilor, a fost între tată şi fiu, între mari conducători ai acestui partid: Ionel Brătianu, Gheorghe Brătianu, mari intelectuali şi mari patrioţi. Dezbinarea este un element cu care PNL a trăit, a crescut şi care, la urma urmelor, s-ar putea să fie congenitală", a adăugat fostul lider al partidului.
Potrivit acestuia, actualii lideri ai partidului sunt "urmaşii Brătienilor" şi nu există niciun mare eveniment din istoria României care să nu fie legat de PNL.
"În istoria contemporană a PNL două lucruri nu se pot nega: dumneavoastră, liderii PNL, sunteţi, că vreţi sau nu vreţi, că vă place sau nu vă place, că puteţi sau nu puteţi, sunteţi urmaşii Brătienilor. Partidul acesta nu s-a născut că un grup de oameni au dezvoltat un brand şi au dezvoltat un ONG. Nu mi-e dor de nimic din politică, cu excepţia emoţiei pe care am trăit-o acum 30 de ani când partidul s-a reînfiripat şi eram foarte tânăr. (...) Fiecare timp cu oamenii, eroii săi, fiecare timp cu PNL-ul său. România de atunci a avut PNL de atunci. România de azi are PNL de azi. Al doilea lucru este că iubim sau nu iubim PNL, că simpatizăm sau nu simpatizăm PNL, mai este un lucru adevărat că nu este mare eveniment din toată istoria României de care el să nu fie legat. PNL nu a făcut nimic singur în această ţară, dar nici nimic mare în această ţară nu s-a făcut fără participarea PNL", a transmis Antonescu.
La rândul său, fostul preşedinte al PNL Valeriu Stoica a afirmat că "una dintre cele mai importante calităţi ale omului politic, dacă nu poate cea mai importantă, este aceea de a vedea".
"De multe ori când mă uit la oamenii politici din România am impresia că văd o adunare de nevăzători. Ce trebuie să vadă omul politic? În primul rând, să vadă ceea ce este vizibil pentru cetăţenii lui, să nu treacă cu vederea ceea ce se vede. În al doilea rând, un om politic ar trebui să vadă ceea ce foarte puţini dintre contemporani văd şi în al treilea rând un om politic ar trebui să vadă chiar şi ceea ce nu este vizibil, pentru că este profund şi ascuns. Dacă astăzi sărbătorim 147 de ani de la înfiinţarea PNL înseamnă că noi sărbătorim capacitatea vizionară a lui I.C. Brătianu. Este un om politic care a avut această capacitate de a vedea ceea ce vedeau toţi contemporanii lui, ceea ce nu vedeau toţi contemporanii şi ceea ce chiar nu se vedea. Adică puţini vedeau atunci că este posibil să existe o ţară numită România, puţini vedeau că e posibil ca această ţară să fie haina unui proiect naţional, a unui proiect democratic şi a unui proiect de modernizare. El a văzut asta şi a făcut, în acelaşi timp, ceea ce a văzut", a evidenţiat Stoica.
El a susţinut că mulţi liberali trec prin Piaţa Universităţii fără să vadă monumentul lui Ion C. Brătianu.
"Era bine dacă îl vedeau şi când nu exista acolo pentru că între 1948 şi 2019 nu a existat monumentul fizic, dar invizibil era acolo. Liberalii trebuiau să-l vadă. Cu atât mai mult ar trebui să-l vadă acum când a fost restaurat şi a fost reaşezat în locul unde în 1903 fusese inaugurat, dar acest monument nu este văzut de liberali. El nu a fost inaugurat nici astăzi", a adăugat Valeriu Stoica.
În opinia sa, PNL are un avantaj în raport cu toate partidele din România - "istoria extraordinară". "Puţine partide europene de astăzi au istoria pe care o are PNL, numai că ea trebuie să fie recuperată de oameni care văd şi în trecut şi în prezent şi în viitor", a conchis Valeriu Stoica.
Tag-uri:
Crin Antonescu
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x