Crin Antonescu, din nou periculos

| 27 aug, 2013

Mai periculoasă este intenția lui Crin Antonescu de a-i atrage și pe partenerii de guvernare – aici ne referim strict la PSD, deoarece PC nu poate fi suspectat de neutralitate în ceea ce privește Justiția – în această ofensivă împotriva ANI și DNA.

Cu ocazia conferinței de presă de duminică, președintele liberalilor, Crin Antonescu, a confirmat drumul pe care l-a ales pentru PNL – acela de rămânere în registrul atacurilor la adresa instituțiilor din sfera Justiției, cu precădere ANI și DNA.

Pentru PNL ca partid în căutare de capital electoral, un astfel de discurs nu surprinde. Deși este ușor bizar ca asemenea mesaje să vină din partea unei forțe politice parte a coaliției de guvernare, acestea nu vor dinamita imaginea României în Uniunea Europeană, nu vor determina aprecieri negative în cadrul viitoarelor rapoarte pe Mecanismul de Cooperare și Verificare și nici nu vor șoca vreun exponent european al Justiției. Însă pentru al doilea om într-un stat european, a insista în ieșirile publice pe
subordonarea Justiției de către politic este o atitudine riscantă, care poate afecta imaginea noastră în fața Occidentului.

Dar chiar mai periculoasă este intenția lui Crin Antonescu de a-i atrage și pe partenerii de guvernare – aici ne referim strict la PSD, deoarece PC nu poate fi suspectat de neutralitate în ceea ce privește Justiția – în această ofensivă împotriva ANI și DNA.

„Tema care […] va fi discutată în perioada următoare cu aliaţii noştri este în ce măsură avem o atitudine comună şi asumăm o responsabilitate comună pentru ceeea ce se întâmplă azi în România din punctul de vedere al funcţionării partizane – asta este opinia noastră şi nu mă feresc să o spun – a unor instituţii care ar trebui să fie independente. E o responsabilitate măcar la nivelul ministrului Justiţiei şi a primului ministru şi desigur a noastră, a tuturor celor care guvernăm, la nivel guvernamental, la nivel parlamentar”, a susținut Crin Antonescu în apariția de duminică.

Problema care a redeschis această linie de mesaj pentru Crin Antonescu este, în mod evident, „mapa profesională” a liberalului Nini Săpunaru, propunerea inițială pentru portofoliul Transporturilor. Având în vedere contextul politic, președintele PNL avea obligația să propună o persoană 100% curată, asupra căreia să nu planeze niciun fel de suspiciuni. Desigur, acest lucru nu înseamnă că Nini Săpunaru se face în vreun fel vinovat de ceva, însă în punctul în care suntem, chiar și cea mai mică suspiciune se poate transforma într-un motiv de perpetuare a blocajului de la Transporturi. După cum îl știm pe Traian Băsescu, se va lega de orice detaliu în încercarea de a pune bețe în roate USL și guvernării. Drept urmare, PNL avea datoria să vină din start cu „o propunere ce nu poate fi refuzată”, așa cum este, spre exemplu, Ramona Mănescu.

Dar toate acestea sunt valabile numai în cazul în care liderul PNL a și dorit o deblocare cât mai rapidă la Transporturi. În fond, și inventarea unui subiect de dispută cu președintele Băsescu ar putea fi o strategie profitabilă pentru PNL. În cazul în care propunerea inițială a liberalilor ar fi ajuns la Președinție, o eventuală respingere a lui Nini Săpunaru ar fi oferit PNL „combustibil” pentru cel puțin o lună în lupta cu Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ