Crin Antonescu – responsabil de soarta USL mai mult decât oricine
Inflexibilitatea lui Crin Antonescu în privinţa susţinerii lui Nini Săpunaru pentru Ministerul Transporturilor tinde să genereze un nou episod tensionat în interiorul USL.
După informaţiile apărute în mass-media care confirmă că Nini Săpunaru s-ar afla în atenţia DNA şi în urma apelului premierului Ponta care clama necesitatea instalării în fruntea Ministerului Transporturilor a unui bun profesionist, cu experienţă în domeniu, Crin Antonescu nu pare dispus să se replieze. Fiindcă este clar pentru toată lumea că a-i acorda un cec în alb lui Nini Săpunaru este varianta cea mai neinspirată ce poate atrage consecinţe negative nu doar PNL-ului, ci guvernării USL în ansamblu, în condiţiile în care pe agenda Ministerului Transporturilor se află privatizarea CFR Marfă.
"Eu, ca preşedinte al PNL, şi PNL nu vom accepta niciodată ideea că nişte oameni despre care noi nu avem nicio informaţie că ar fi greşit ceva, cum este Nini Săpunaru sau domnul Silaghi, nu putem să acceptăm ideea că pot fi compromişi. Asta eu nu o să accept, indiferent cine ce crede şi chiar indiferent de ce crede premierul", a declarat Crin Antonescu în apărarea propunerii lui Nini Săpunaru la Transporturi. "Pentru mine nu se pune problema să forţez mâna cuiva. Eu nu pot să accept, ca regulă a jocului politic, că se pot face dosare oricând, la orice oră, că presa domnului Băsescu poate desemna miniştri. În ciuda presiunilor, noi nu ne-am oprit din a demasca anumite lucruri. Nu încetăm să spunem că este şi de datoria premierului şi ministerului Justiţiei să facă ceva legal, democratic, dar să nu se facă nimeni că nu vede asta", a adăugat preşedintele liberal.
Abordarea lui Crin Antonescu nu face însă altceva decât să ofere muniţie lui Traian Băsescu fiind de aşteptat ca şeful statului să profite de actualul context pentru a mai puncta electoral pe seama propunerilor controversate avansate de PNL pentru Ministerul Transporturilor. De amintit că după Relu Fenechiu şi Ovidiu Silaghi, ambii aflaţi în vizorul DNA, Nini Săpunaru este al treilea liberal cu probleme la capitolele incompatibilitate şi integritate. Astel, liberalii demonstrează o dată în plus că stau extrem de subţire la capitolul specialişti şi profesionişti în partid, marşând pe soluţii care subminează USL.
În planul imaginii, acţiunile lui Crin Antonescu vin să confirme ca liderul liberal este veriga slabă a USL. Bâlbele lui Crin Antonescu privind nominalizarea de la Ministerul Transporturilor şi consecvenţa în a susţine soluţii care sunt neconvenabile USL se adaugă unei serii întregi de episoade controversate care l-au avut în centru pe liderul liberal.
Seria gafelor lui Crin Antonescu a fost deschisă de abordarea radicală în contextul suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Liderul liberal a supralicitat suspendarea şi referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu din 2012, expunându-se criticilor severe venite din zona partenerilor occidentali care nu s-au ferit să acuze maniera în care preşedintele interimar de atunci al României punea între paranteze, în discursul public, statul de drept din România. Deşi feedback-ul extern a taxat derapajele lui Crin Antonescu, preşedintele PNL nu a reuşit să îşi cizeleze discursul, demonstrând că nu îşi poate nuanţa poziţiile şi creându-şi astfel deservicii substanţiale în calitate de candidat oficial al USL la poziţia supremă în stat. Fără a exagera, se poate spune că preşedintele liberalilor este un prezidenţiabil cu o cotă tot mai scăzută de încredere în plan intern (conform majorităţii sondajelor), şi cu un deficit de încredere tot mai pronunţat în plan extern, acolo unde relaţiile de buna colaborare sunt esenţiale.
După ce a devenit ţinta criticilor partenerilor europeni, Crin Antonescu a fost artizanul unor tensiuni în cadrul USL, primele disensiuni care au marcat alianţa de la momentul constituirii ei. Este vorba de scandalul numirii procurorilor când acelaşi Crin Antonescu a reacţionat extrem de dur la propunerile pentru Parchetul General şi DNA. Într-un gest extrem, Crin Antonescu a decis ca PNL să renunţe la portofoliul Justiţiei în favoarea PSD, nereuşind să se împace cu ideea că numirile din justiţie nu pot fi politizate şi trebuie să ţină cont în mod fundamental de expertiza şi competenţele recunoscute ale viitorilor procurori din fruntea PG şi DNA. Mai mult, numirile la cele doua parchete erau esenţiale şi din perspectiva evaluărilor CE în domeniul justiţiei, ţara noastră fiind în poziţia în care nu şi-ar fi permis paşi greşiţi.
Acelaşi Crin Antonescu poartă în mare parte responsabilitatea derapajelor repetate comise de Sorin Roşca Stănescu, episoade ce au declanşat noi tensiuni în USL, cu SRS în ipostaza de critic sever al guvernării – critici îndreptate îndeosebi împotriva lui Victor Ponta – în timp ce preşedintele liberal a asistat impasibil. De altfel, ieşirile repetate în decor ale lui SRS au determinat reacţia social-democraţilor prin care s-a solicitat actualizarea protocolului USL cu o serie de articole ce urmau a sancţiona atacurile gratuite ale actorilor politici din USL îndreptate împotriva partenerilor din alianţă.
Elementul catalizator al greşelilor lui Crin Antonescu este însă absenţa sa prelungită de pe scena politică internă. După decizia Curţii Constituţionale care prevedea ca pragul la referendum să fie aplicabil la un an e la adoptarea acestuia, preşedintele PNL a abandonat proiectul modificării Legii Fudamentale, pe care şi-l asumase în calitate de preşedinte al Comisiei de revizuire, implicându-se tot mai discret în proiectele de guvernare ale USL.
Ca atare, disputa de la distanţă dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta pe tema nominalizării de la Transporturi are ca resort tocmai dezinteresul liderului PNL în a o soluţiona, prin aşezarea la masa dialogului. Mai întâi, preşedintele liberal nu şi-a întrerupt vacanţa şi a comunicat cu Victor Ponta de la distanţă, prin intermediul presei, prelungind decizia de nominalizare până duminică, deşi invalidarea lui Ovidiu Silaghi ca urmare a solicitării DNA era cunoscută încă de la începutul săptămânii. Mai mult, Crin Antonescu a dat dovadă că nu avea un plan de rezervă la Ovidiu Silaghi, împingând asumarea unei noi nominalizări până în ultima zi a săptămânii, cu numai 24h înainte de încetarea interimatului lui Victor Ponta la Ministerul Transporturilor. Adică o abordare lipsită de tact ce afectează USL şi priorităţile de guvernare ale României.
Crin Antonescu demonstrează, prin acţiunile sale, că are o problemă serioasă de poziţionare. Nerăbdător probabil în a deveni preşedinte al României, şeful liberalilor comite greşeli importante de parcurs, contabilizate în plan electoral. În acest sens, Crin Antonescu nu pare dispus nici în a-şi nuanţa poziţiile, nici în a purta un dialog, considerând că astfel de „neogoceri” ar însemna, de fapt, cedări pe care nu şi le poate permite fiindcă i-ar pune sub semnul întrebării autoritatea. O autoritate greşit înţeleasă şi o abordare care sapă constant la profilul prezidenţiabilului pe care Crin Antonescu pare inabil să şi-l construiască în perspectiva anului 2014.
Ştirile orei
Dl.Ponta l-a mai invins inca o data pe dictator,facandu-i fericiti pe cei 7,4 mil...
A facut alegerea potrivita conform tiparului descris chiar de dumnealui...