Crin Antonescu, rewind
Pentru prima oară acesta a părut să cedeze în fața valurilor de critici dure enunțate de fruntași PSD la adresa insolenței liberale. Atacurilor dure ale social-democraților le-a conferit un sens exact Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, când a enunțat în clar și fără menajamente că mulțimea ”furnicilor” social-democrate, de care depinde până la urmă succesul oricărei campanii, și-ar dori uncandidat propriu la prezidențiale.
Crin Antonescu și-a încheiat într-o emisiune televizată excursia în decorul politic începută cu aproape jumătate de an în urmă. Pentru prima oară în ultimele luni, Antonescu a recunoscut că este necesară colaborarea cu social-democrații pentru atingerea scopului propus și obținerea unui mandat prezidențial. Criticile periodice enunțate perioada menționată de liderul liberal nu l-au scutit nici pe partenerul său politic, premierul Victor Ponta și s-au acutizat în ultimul timp. Pe măsură ce criticile liberalilor au virat în declarațiile de independență electorală ale lui Crin Antonescu, Victor Ponta a făcut parte dintre vocile moderate care au cerut, la unison cu moderații din PNL, păstrarea status-quo-ului politic și conservarea USL cu orice preț. În mod paradoxal, atitudinea și luările de poziție ale liderului PNL apăreau ca imaginea în oglindă, cu sens schimbat, la toate luările de poziție și precizările liderul social-democrat. Pe măsură ce Ponta argumenta pentru menținerea USL, Antonescu părea să-și rezerve din start poziții diametral opuse.
Apogeul acestei veritabile ”rebeliuni” liberale în USL au constituit-o declarațiile în care Crin Antonescu a precizat că nu stă cu mâna întinsă la social-democrați pentru un mandat la Cotroceni, un evident casus beli chiar și pentru moderatul Ponta. Pentru prima oară acesta a părut să cedeze în fața valurilor de critici dure enunțate de fruntașii PSD la adresa insolenței liberale. Atacurilor dure ale social-democraților le-a conferit un sens exact Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, când a enunțat în clar și fără menajamente că mulțimea ”furnicilor” social-democrate, de care depinde până la urmă succesul oricărei campanii, și-ar dori uncandidat propriu la prezidențiale.
Pentru prima dată, jignit și dezamăgit pe fondul atacurilor pe tema protestelor împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană , premierul Victor Ponta recunoscut că dragoste cu forța nu se poate.
"Bineînțeles, doar nu o să-l susținem cu forța. Dacă ne spune că nu dorește, ne vom întâlni la PSD și ne vom decide pe cine susținem. Noi am decis o dată că-l susținem pe Crin Antonescu, dar dacă nu vrea să-l susținem, cu forța nu se poate", a spus premierul.
Constatând probabil că situația politică degenerează și riscă să fie scăpată de sub control, liderul liberal a venit pentru prima oară cu precizări importante, din care rezultă că și-a re-evaluat poziția în această controversă. După luni de conflict politic mocnit, perioadă în care toți analiștii și observatorii au speculat pe marginea ruperii USL, liderul PNL, Crin Antonescu, a susținut că nu s-a certat vreodată cu Victor Ponta și a recunoscut că are nevoie de PSD pentru a câștiga cursa pentru Cotroceni.
"Am nevoie de PSD și este angajamentul pe care l-am luat față de români. Am nevoie de PSD și cred că și PSD are nevoie de mine, până la alegerile prezidențiale (...) Pentru Dumnezeu, nu avem pauză până în decembrie 2014. Nevoia noastră de PSD și a PSD de noi este de a îndeplini un program de guvernare" a declarat Crin Antonescu, în direct.
Ce este cel mai important, dincolo de faptul că liderul liberalilor pare să accepte că lunga perioadă de revolte nu i-a adus niciun câștig, este precizarea importantă care stinge conflictul politic chiar în punctul cel mai speculat până acum și anume cel al protestelor legate de Roșia Montană. Crin Antonescu pare să fi adoptat fără rezerve poziția de până acum a partenerului său politic, premierul Victor Ponta: disputa se va purta în legislativ, decizia aparține Parlamentului și oricare va fi aceasta liberalii o vor accepta. Tradusă în termeni exacți, această precizare foarte importantă indică fără dubii că liderul PNL a renunțat la alternativa ieșirii de la guvernare în cazul în care legea referitoare la Roșia Montană va trece în Parlament.
Pentru a elimina orice dubii, liderul liberal a mai precizat o dată care va fi obiectivul principal care va subsuma deopotrivă eforturile liberalilor și ale social-democraților reuniți în USL: câștigarea alegerilor prezidențiale, obiectiv care presupune înainte de toate menținerea uniunii politice.
Ştirile orei
deocamdata e pace..
in regula analiza,mobilizatoare si pacifista pentru electoratul USL
am o neclaritate:
cati din mulțimea ”furnicilor” social-democrate,au inteles oare semnificatia ultimului cuvant din titlu?