Crin Antonescu va intra în cărţile de istorie ca omul care desfiinţat PNL
Săptămâna trecută, în prim planul politicii din România s-a aflat, desigur, Partidul Naţional Liberal, care în epilogul alegerilor pentru PE s-a reorientat complet, atât din punctul de vedere al alianţelor politici, cât şi al doctrinei pe care o adoptă.
Astfel, susţinătorii liberalilor au putut afla că zvonurile existente în piaţă de mai multe luni erau reale şi că liderii partidului negociaseră deja trecerea de la ALDE la PPE. În plus, conducerea PNL a demarat negocieri cu PDL pentru formarea unei alianţe de dreapta şi, pe zi ce trece, se pare că finalitatea acestui demers va fi constituită din fuziunea celor două partide.
Toate aceste decizii au fost luate însă de o conducere interimară a partidului, din moment ce lunea trecută liderii PNL în frunte cu preşedintele Crin Antonescu şi-au dat demisia, invocând neatingerea ţintei stabilite pentru alegerile europarlamentare. Acest fapt nu l-a împiedicat însă pe fostul lider PNL să ia două decizii care ar putea marca dispariţia PNL-ului ca principal reprezentant din România al ideologiei liberale.
Capitulând în faţa popularilor din Europa şi din România, Crin Antonescu şi-a asigurat locul în cărţile de istorie ca politicianul care a dus la dispariţia PNL, partid care până în prezent a rămas relativ consecvent valorilor sale ideologice. În ciuda argumentelor aduse de anumiţi liberali care susţin că şi PPE-ul susţine o politică de dreapta, doctrina populară este de factură conservatoare, nu liberală. În schimb, pe plan intern, mai marii PNL încă loiali lui Crin Antonescu au început să adopte limbajul anti-PSD folosit de PDL şi, mai ales, de către Traian Băsescu.
Astfel, dacă fuziunea dintre PNL şi PDL se va concretiza, în următoarele luni vom să asista la dispariţia unui partid care, înainte de venirea la putere a comuniştilor, a jucat poate rolul central în construcţia României moderne. Vorbim totuşi despre partidul Brătienilor, a cărui reînfiinţare după 1989 a dat speranţă multor români.
În schimb, toată această moştenire a fost acum îngropată de o serie de decizii extrem de importante, luate după luni de negocieri secrete şi a doua zi după nişte alegeri ce pot fi caracterizate ca dezastruoase. Pentru PNL, intrarea în PPE şi o presupusă fuziune cu PDL-ul înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât trădarea a aproximativ 140 de ani de istorie a PNL. Dacă mai adăugăm şi faptul că cei care au negociat trecerea la PPE şi alianţa cu PDL-ul fac parte dintr-o conducere demisionară, care şi-a pierdut complet legitimitatea de a lua decizii în ceea ce priveşte viitorul partidului, atunci avem toate elementele unui fiasco politic anunţat.
Astfel, se poate admira la adevarată ei valoare ipocrizia de care Crin Antonescu a dat dovadă în ultimele săptămâni, liderul demisionar al PNL reuşind, pentru moment, să înscrie partidul exact pe traiectoria pe care domnia sa o dorea de mult timp. Dacă liberalii nu vor realiza rapid că drumul pe care merg acum înseamnă distrugerea celui mai important partid istoric din ţara noastră, atunci visul lui Traian Băsescu de a face din PNL un partid de mâna a doua, de genul PNŢCD, se va împlini în sfârşit.
Ştirile orei
strategia lui Sultanescu a dat roade..
le-a mancat B.Teodorescu.....
mancare bio,de la Daciada