Cristian Socol: FMI confirmă progresele macroeconomice înregistrate de România în ultimii doi ani
Declaraţiile reprezentantului Fondului Monetar Internaţional pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, confirmă progresele macroeconomice înregistrate de România în ultimii doi ani şi faptul că ţara nu a fost în recesiune tehnică, afirmă Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.
Oficialul FMI vorbeşte despre 'efortul mare făcut pentru a întări economia', despre 'o economie puternică şi rezistenţa la şocuri', 'starea conturilor bugetare, care este mult mai bună decât în urmă cu şase ani' şi despre faptul că 'România a făcut progrese considerabile în efortul de reformă', comentează Socol, citat de Agerpres.
Acesta arată că, practic, este validat tabloul de bord cu indicatori ce relevă faptul că România este cea mai stabilă ţară din punct de vedere macroeconomic din regiune.
Citeşte şi: FMI cere României să nu pună în pericol progresele din ultimii ani
"Respectarea tuturor criteriilor de convergenţă nominală prevăzute în Tratatul de la Maastricht, rata inflaţiei la nivel record de 1,44%, a treia cea mai mică datorie publică din UE la 39% (cu tot cu bufferul din Trezorerie care a urcat la 6,8 miliarde euro), o adecvare mai mult decât confortabilă a rezervelor valutare internaţionale, deficitul de cont curent de 0,7% din PIB la 9 luni şi o rată record minim la dobânda corespunzătoare împrumuturilor pe termen lung arată un tablou macro sustenabil. Cu toate că estimările Comisiei Europene reduc rata de creştere economică pentru 16 ţări din UE, inclusiv România, estimările noastre arată un avans economic de peste 2,5% în acest an, dublu faţă de media UE28', subliniază consilierul premierului.
Acesta precizează că angajamentele luate privind ţintele de deficit bugetar pot fi atinse în mod sustenabil, ţinând cont de excedentul bugetar din primele nouă luni ale acestui an şi de spaţiul fiscal aferent anului următor.
'Estimările Comisiei Europene arată că România va creşte în trimestrul 3 din acest an cu 1% şi în trimestrul 4 cu 1,6%, ceea ce dă naştere la două concluzii: România va avea în ultimele două trimestre cel mai mare avans din UE şi România nu a fost în mod real în aşa numita 'recesiune tehnică'. Introducerea trimestrului trei cu creşterea economică va conduce la reajustarea, prin modelul folosit, a ratelor de creştere din ultimele patru trimestre (metodologie Eurostat uniformă la nivel european), ceea ce va face ca în trimestrul unu să treacă de la minus 0,1% la stagnare sau chiar plus. Deci, România nu a fost în recesiune tehnică, acest fenomen fiind doar o chestiune statistică', susţine Cristian Socol.