Cristian Stoica (IGI): România este în continuare o ţară de tranzit şi nu una de destinaţie pentru migranţi
România este în continuare o ţară de tranzit şi nu una de destinaţie pentru migranţi, din cauză că sistemul asigurărilor sociale nu este foarte atractiv, a afirmat luni Cristian Stoica, director al Direcţiei Migraţie din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).
"În continuare, România nu reprezintă o ţară de destinaţie. În continuare, este o ţară de tranzit. (...) Din experienţa noastră şi din discuţiile pe care le avem cu cetăţenii străini, sunt mai puţin interesaţi de România pentru că sistemul asigurărilor sociale nu este atât de atractiv faţă de sistemele de asigurări sociale pe care le oferă ţările din vestul Europei", a declarat Stoica, la dezbaterea 'Provocări privind libera circulaţie pe piaţa muncii în Uniunea Europeană', organizată de Institutul European din România, în parteneriat cu Ministerul Muncii.
Potrivit lui Stoica, există în continuare cetăţeni din state terţe care urmăresc să ajungă legal în România, fiind foarte riscant să intre ilegal pe teritoriul ţării noastre.
"Îşi permanentizează şederea pe teritoriul ţării noastre atât timp cât ei consideră necesar, (...) urmând ca, în momentul în care identifică o posibilitate de a ajunge legal sau ilegal în Vest, să o pună în aplicare", a spus Cristian Stoica.
Acesta a atras atenţia că piaţa forţei de muncă ridică anumite probleme în România.
"Dacă vorbim despre cetăţeni români care într-o formă sau alta pleacă din România, (...) plecarea lor din România automat lasă un loc liber pe piaţa forţei de muncă şi acest loc liber automat şi noi ca instituţii şi ca stat, până la urmă, trebuie să urmărim să-l ocupăm cu cei care corespund calificărilor sau dezideratelor pe care le avem", a arătat Stoica.
Conform acestuia, procedura pentru ocuparea locurilor de muncă vacante existente în România are ca prioritate cetăţenii români, după care urmează cetăţenii UE şi cei ai statelor terţe.
Potrivit lui Stoica, în ultimii ani, Guvernul a aprobat un contingent anual de aproximativ 5.000 de autorizaţii pentru lucrători din state terţe pe piaţa forţei de muncă din România.
"În ultimii doi ani, (...) nu s-au făcut decât undeva la 2.000 - 2.500 de autorizaţii pe an. Acest lucru spune foarte multe despre (...) atractivitatea pe care statul român o oferă faţă de cetăţenii statelor terţe pentru acces la piaţa forţei de muncă din România", a mai afirmat Stoica.