Cristiana Anghel: În ianuarie au beneficiat de pensii parlamentare 516 persoane. Pensia medie lunară a fost de 3.642 lei
Senatorul ALDE Cristiana Anghel susţine că, deşi "media duce un război nimicitor cu pensiile şi privilegiile 'nesimţite' ale parlamentarilor", potrivit datelor oferite, în luna ianuarie, de Casa Naţională de Pensii Publice au beneficiat de pensie parlamentară, în temeiul Legii nr. 96/2006, 516 persoane, transmite Agerpres.
"Conform evidenţelor proprii ale CNPP (informare din data de 15 ianuarie 2016), au beneficiat de pensie în temeiul Legii nr. 96/2006 (pensii parlamentare) 516 persoane. Pensia medie lunară a fost de 3.642 lei, din care cota suportată de la bugetul asigurărilor sociale de stat a fost de 2.129 lei, diferenţa fiind suportată de la bugetul de stat. În ceea ce priveşte pensia de serviciu a procurorilor şi judecătorilor, pensia medie lunară la nivelul lunii noiembrie 2015 a fost de 9.172 lei, cota suportată de bugetul asigurărilor de stat este de 1.962 lei, diferenţa fiind suportată de la bugetul de stat. De aceste pensii au beneficiat un număr de 3.215 persoane", afirmă Cristiana Anghel, într-un comunicat de presă.
Ea reaminteşte că Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 a "beneficiat" de o sesizare de neconstituţionalitate iniţiată de fostul preşedinte Traian Băsescu înainte de a fi promulgată.
"Obiectul sesizării îl constituie dispoziţiile art. 22, art. 23 alin. (3) propoziţia finală, art. 28, art. 35 alin. (1) lit. i) şi j), art. 38-40, art. 41 alin. (3) şi (6), art. 49 alin. (1)-(5) şi art. 50 alin. (2) din Legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor. În motivarea sesizării se arată că această lege contravine art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie deoarece 'stabileşte atât pentru parlamentarii în funcţie, cât şi pentru foştii parlamentari unele drepturi care, prin natura lor excesivă, se constituie în privilegii şi, totodată, instituie discriminări între diferitele categorii de cetăţeni români'. De asemenea, unele prevederi încalcă principiul neretroactivităţii legii, precum şi dispoziţiile art. 138 alin. (5) din Constituţie referitoare la cheltuielile bugetare", precizează Cristiana Anghel în comunicatul.
Senatorul ALDE subliniază că prin decizia CCR din 22 martie 2006 a fost declarat constituţional art. 49 al Legii 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, referitor la pensiile parlamentarilor, decizia fiind "obligatorie erga omnes".
Potrivit Cristianei Anghel, prin decizia CCR cu privire la constituţionalitatea dispoziţiilor art. 22, art. 23, art. 28, art. 35, art. 38-48, art. 41 alin. (3) şi (6), art. 49 alin. (1)-(5) şi art. 50 alin. (2) din Legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, Curtea a decis că, în ceea ce priveşte critica privind caracterul inechitabil al dispoziţiilor art. 41 alin. (3) din lege, privind aplicarea, în cazul indemnizaţiei lunare acordate parlamentarilor, a regimului prevăzut de lege pentru salariu, "nici art. 16 şi niciun alt text al Constituţiei nu impun uniformitatea retribuţiei acordate pentru activităţile prestate în sistemul bugetar".
"Aşa cum a decis, în mod constant, Curtea Constituţională, egalitatea în faţa legii impune un tratament juridic similar în situaţii juridice similare. Or, specificitatea activităţii deputaţilor şi senatorilor în raport cu activitatea celorlalţi demnitari, funcţionari şi salariaţi din sistemul bugetar justifică derogările de la regimul prevăzut de Legea nr. 154/1998, relevate în sesizare. Prevederile art. 49 alin. (1)-(5) şi ale art. 50 alin. (2) din lege, privind regimul pensiilor parlamentarilor, nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate în motivarea sesizării", se precizează în comunicat, făcându-se referire la motivaţia deciziei CCR.
Cristiana Anghel subliniază că nu numai pentru deputaţi şi senatori, ci şi pentru alte categorii socio-profesionale - cum sunt magistraţii, cadrele militare, diplomaţii şi alte categorii - s-au stabilit, prin legi speciale, sisteme derogatorii de la sistemul general de pensii, iar, potrivit CCR, "diferenţierea, în toate aceste cazuri, nu este contrară prevederilor art. 16 din Constituţie şi se justifică prin specificitatea activităţii acestor categorii socio-profesionale".
"Nu se poate reţine nici încălcarea prevederilor art. 15 alin. (2) din Constituţie privind neretroactivitatea legilor, dispoziţiile criticate urmând să se aplice în viitor, de la data intrării în vigoare a acestei legi. Prin urmare, nu am minţit când am susţinut că persoanele care beneficiază de 'salariu' au dreptul ca, pe lângă această formă de remunerare, să beneficieze şi de celelalte sporuri prevăzute de lege, în timp ce persoanele care beneficiază de 'indemnizaţie' nu pot avea sporuri salariale. În prezent, indemnizaţiile parlamentarilor sunt impozitate ca şi salariile, dar acestora nu li se aplică sporurile aferente unui salariu", susţine senatorul ALDE.