Cristina Prună (USR): Am depus un proiect de lege astfel încât şefii ANRE să răspundă în faţa Parlamentului

| 05 noi, 18:49

Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a depus o iniţiativă legislativă prin care mandatele conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vor înceta de drept dacă raportul de activitate al instituţiei va primi un vot negativ în plenul Parlamentului.

 

Proiectul introduce şi posibilitatea de revocare a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE în cazul în care aceştia nu pun în aplicare legislaţia europeană obligatorie pentru România, mai arată comunicatul de presă al partidului.
În prezent, legea spune că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei se află sub control parlamentar. În acest sens, preşedintele ANRE este obligat să prezinte Parlamentului, până la data de 31 iulie, raportul de activitate al autorităţii pentru anul precedent. După analiza comisiilor parlamentare asupra raportului de activitate al ANRE, acestea adoptă un raport comun.
Raportul comun al comisiilor se prezintă celor două Camere ale Parlamentului, fără a fi dezbătut sau supus votului în plen. De altfel, nu există nicio consecinţă în cazul respingerii raportului ANRE de către comisii, mai indică sursa citată.
„În prezent, controlul parlamentar asupra ANRE este unul pur formal. ANRE îşi desfăşoară activitatea ca un veritabil «stat în stat», în afara oricărui sistem de control. În condiţiile actuale, în care există numeroase semne de întrebare privind modul în care ANRE a gestionat reglementarea pieţei de energie, se impune mai mult ca oricând exercitarea reală a controlului parlamentar asupra activităţii instituţiei. România nu îşi poate permite ca o instituţie cu rol cheie dintr-un domeniu care generează miliarde de euro în economie să funcţioneze în afara oricărei sfere de control. Activitatea ANRE are un impact direct şi major asupra consumatorilor şi pieţei de energie şi trebuie să răspundă cu adevărat în faţa Parlamentului pentru deciziile luate”, a afirmat Cristina Prună, iniţiatoarea proiectului de lege, conform sursei menţionate.
Iniţiativa legislativă prevede modificarea OUG 33/2007 şi implementarea unui mecanism real de control parlamentar asupra ANRE. Astfel, raportul comun al comisiilor parlamentare va fi dezbătut şi votat în plenul Parlamentului. În cazul respingerii în Parlament a raportului de activitate al ANRE, mandatele membrilor Comitetului de reglementare vor înceta de drept.
De asemenea, membrii Comitetului de Reglementare vor putea fi revocaţi în cazul în care nu pun în aplicare deciziile relevante, cu caracter juridic obligatoriu, ale Comisiei Europene şi ale Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei, mai indică sursa amintită. Prin această prevedere este introdusă obligativitatea alinierii funcţionării ANRE cu legislaţia şi reglementările europene.
Instituţii publice precum Consiliului Naţional al Audiovizualului sau Avocatul Poporului îşi desfăşoară deja activitatea sub prevederi similare celor enunţate în proiectul de lege depus de deputata USR Cristina Prună.
În urma adoptării proiectului, controlul parlamentar asupra ANRE va căpăta o semnificaţie reală, prin responsabilizarea conducerii instituţiei pentru performanţele înregistrate de aceasta, conchide comunicatul de presă al USR.

 

Tag-uri: parlamentar ANRE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ