Crucea Casei Regale a României, conferită mai multor sute de persoane implicate în salvarea răniților de la Colectiv
Crucea Casei Regale a României a fost conferită, joi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, mai multor sute de persoane, membri ai echipelor de medici și personal medical implicate în intervenția, tratamentul și transportul răniților în incendiul de la Colectiv, transmite Agerpres.
Decorațiile regale au fost oferite, în numele Regelui Mihai, de Principesa Margareta, la ceremonie fiind prezenți și Principele Radu și Principesa Maria.
La evenimentul de la Palatul Elisabeta au fost prezente aproximativ două sute de persoane, dar numărul celor decorați a fost mai mare.
Principele Radu a citit toate aceste nume, subliniind că aceasta a fost solicitarea Regelui Mihai, "din respect pentru fiecare din personalitățile decorate".
Crucea Casei Regale a fost conferită unui număr de 16 echipe de profesioniști din toate specialitățile medicale, paramedici, aviatori, pompieri și auxiliari, din 16 spitale și patru alte instituții ale statului român "pentru competența și generozitatea cu care au răspuns dezastrului uman din Clubul Colectiv, pentru simțul datoriei față de cetățean, compasiunea pentru cei răniți, pentru etica dovedită în exercitarea profesiei și misiunii lor într-un moment dificil, pentru prețuirea pe care au dovedit-o față de fiecare viață — principiu fundamental hipocratic — și pentru că prin curajul, destoinicia și abnegația lor au dovedit profesionalismul medicinei de urgență din România".
De asemenea, familia regală a României a dorit să onoreze și ajutorul acordat de spitalele din Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Austria, Israel și Franța, spitale care au preluat victime ale incendiului din clubul Colectiv.
Secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat, prezent la eveniment, a remarcat că aceasta este prima decorație oferită de o instituție persoanelor implicate în intervenția, tratamentul și transportul răniților în incendiul de la Colectiv.
"Gestul a fost făcut pentru medicii, asistenții, pompierii, paramedicii, piloții, toți care s-au implicat, pentru că a fost o muncă de echipă în final. Eu cred că este un gest de onoare pentru noi toți, dar și un gest de normalitate, este o recunoaștere a eforturilor pe care le-au depus toți acești colegi care au fost aici, fiecare pe partea lui. (...) Totuși, la un moment dat, este nevoie de recunoaștere, este nevoie să se spună: "Bravo, ați făcut ceva, ați făcut ceva bun și noi recunoaștem acest lucru". Și asta a făcut Majestatea Sa și asta a făcut Casa Regală", a precizat el.
Directorul Spitalului Elias, Doina Dimulescu, a apreciat că este "un eveniment absolut extraordinar" prin care s-a adus "un mulțumesc" lumii medicale. "Mulțumim mult Casei Regale pentru acest gest", a afirmat ea.
Crucea Casei Regale a României a fost conferită unor echipe de medici și personal medical ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), Spitalului Universitar de Urgență București, Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Bagdasar-Arseni", Spitalului Universitar de Urgență "Elias", Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Ioan" București, Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Agripa Ionescu", Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Spitalului de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne "Dimitrie Gerota", Spitalului Clinic "Colțea", Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Pantelimon", Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie", Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Forțelor Aeriene Române, Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, Maternității Bucur și Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri.