CSAT a dat avizul! Militari mai mulţi peste hotare
Consiliul Suprem de Apărare a ţării a decis! România va trimite în 2018 aproape 1800 de militari în teatrele de operaţii. Asta înseamnă cu aproape 300 mai mulţi faţă de anul 2017. Peste 230 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin. La capitolul bani, tot în şedinţa CSAT de astăzi s-a decis că ministerul Apărării primeşte 2% din PIB.
„Forțele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispoziţie, în anul 2018, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU vor fi în număr de 1.867 de jandarmi şi poliţişti – cu 340 mai mulți decât în anul 2017. Dintre aceștia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocaţi la ordin. Efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din Balcani.”, se arată într-un comunicat transmis de administraţia prezidenţială.
Principalele misiuni ale militarilor români care vor fi detaşaţi în Irak, Afganistan, dar şi în alte colţuri ale lumii vor fi combaterea terorismului, dar şi promovarea securităţii. Detaşarea lor în zonele de conflict face parte din strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019. Din 1996, 29 de militari români au murit în teatrele de operaţii.
BANI PENTRU TRANSPORTOARE 8X8
CSAT a dat undă verde şi programului de înzestrare al armatei care prevede achiziţia de „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Va fi un produs 100% produs în România de Automecanica Moreni din judeţul Dâmboviţa şi Uzina Mecanică Bucureşti. Pentru militari, acest transportor aduce o mai mare mobilitate. Ei pot acţiona în orice zonă de relief, indiferent de anotimp sau condiții meteorologice.
2% DIN PIB PENTRU APĂRARE
Consiliul Suprem de Apărare al ţării a bătut în cuie şi cei 2% din PIB pentru Apărare, în 2018. Cu acest buget, ministerul Apărării ar trebui să ducă la bun sfârşit ce şi-a propus pentru anul viitor la capitolul înzestrare. Aproximativ aceeaşi bani din 2017 îi vor primi şi anul viitor instituţii precum SRI ori Ministerul de Interne. Administraţia prezidenţială nu precizează exact care este şi procentul din PIB.