CSM: Afirmațiile lui Băsescu privind măsurile din dosarul Nana aduc atingere independenței justiției
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat marți că afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu referitoare la măsurile procesuale dispuse de procurori în dosarul Nana sunt de natură să aducă atingere independenței și imparțialității procurorilor și sistemului judiciar în ansamblul său.
Inspecția Judiciară a fost sesizată în 9 martie de președintele CSM în vederea efectuării verificărilor privind declarațiile postate de Băsescu pe contul său de Facebook în 7 martie și preluate de mass-media.
Citeşte şi: Dumbravă: CSM a sesizat IJ cu privire la ultimele afirmații ale lui Băsescu referitoare la justiție
"Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile lansate în spațiul public de fostul președinte al României — care se bucură în continuare de o anumită credibilitate în societate — prin care se acreditează ideea unei implicări a politicului în justiție și a nerespectării dispozițiilor legale în luarea măsurilor asiguratorii, încalcă principiile independenței și imparțialității procurorilor și a sistemului judiciar în ansamblul său. Potrivit dispozițiilor art. 1 și 30 din Legea 317/2004, CSM este garantul independenței justiției și are obligația de a se sesiza și din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea ", arată CSM într-un comunicat citat de Agerpres.
Inspecția Judiciară (IJ) a constatat, în urma verificărilor efectuate, că Traian Băsescu a afectat independența justiției prin declarațiile făcute cu privire la dosarul Nana.
Șeful CSM a sesizat Inspecția Judiciară în urma apelului public al conducerii Ministerului Public față de declarațiile fostului președinte Traian Băsescu.
''Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției. În acest context, conducerea Ministerului Public solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței Justiției, potrivit art. 1 și 30 din Legea nr.317/2004, să își îndeplinească obligația legală de a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea", arăta PÎCCJ.