CSM: Alina Bica, suspendată din funcția de procuror după ce a fost trimisă în judecată
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, marți, suspendarea din funcție a fostei șefe a DIICOT Alina Bica, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea, cu intenție, a unor infracțiuni.
"Hotărârea Secției pentru procurori a Consiliului a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare și art. 62 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare", se arată într-un comunicat al CSM transmis marți AGERPRES.
DNA a anunțat luni că Alina Bica a fost trimisă în judecată, alături de alte persoane, în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.
Alina Bica, aflată în stare de arest preventiv, este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției (MJ) în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
"În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian si alte persoane", se arăta în comunicatul de luni al DNA.
În 24 noiembrie, Secția pentru procurori a mai decis suspendarea Alinei Bica din funcția de procuror și încetarea activității la DIICOT, după ce aceasta a fost arestată preventiv.
"Secția pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcția de procuror, până la soluționarea definitivă a cauzei, a Alinei Bica, ca urmare a arestării preventive și de asemenea Secția pentru procurori a decis încetarea la DIICOT a activității Alinei Bica, la cererea ei și continuarea activității la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unitate de unde a provenit la momentul accederii în DIICOT, respectiv decembrie 2004", a declarat atunci Gheorghe Muscalu, vicepreședinte al CSM.