CSM consultă instanțele și parchetele în cazul modificării Legii 303/2004

| 28 iul, 16:43

Consiliul Superior al Magistraturii precizează că propunerile de modificare a Legii 303/2004 au fost transmise în 2012, și ulterior în martie 2015, spre consultare, tuturor instanțelor și parchetelor, urmând să înainteze și amendamentele care au rezultat în ședința din 21 iulie a Comisiei nr.1 și care nu au făcut obiectul consultării anterioare.

Precizarea CSM vine ca urmare a unui memoriu al unor magistrați, în prezent semnat de aproximativ 620 de judecători și procurori, care critică modificarea legilor justiției propusă în ședința din 21 iulie a Comisiei nr. 1 din cadrul Consiliului, dar și a unei poziții a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

Într-un comunicat transmis Agerpres, CSM precizează că membrii Comisiei de lucru nr.1 — ''Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar'' din Consiliu, au analizat marți memoriul magistraților privind modificările legilor justiției și cel al UNJR referitor la propunerile de modificare a procedurii de selecție a magistraților.

"Lucrările privind propunerile de modificare și completare a legilor justiției se află pe rolul Comisiei nr. 1 din 2011 și au fost supuse analizei în cadrul mai multor ședințe ale acesteia. În anul 2012 propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instanțelor și parchetelor, inclusiv sub aspectul modificărilor propuse referitor la sistemul de promovare în funcții de execuție. În martie 2015, propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004 au fost supuse consultării din nou, iar opiniile tuturor instanțelor și parchetelor au fost centralizate și analizate în ședința Comisiei nr. 1 din 21 iulie 2015. Referitor la procedura de numire a foștilor magistrați cu o vechime de 10 ani în funcții vacante în cadrul sistemului judiciar, evidențiem că și aceste propuneri au fost transmise spre consultare, instanțelor și parchetelor, împreună cu celelalte propuneri, încă din anul 2012", au apreciat membrii comisiei în urma analizării aspectelor semnalate de magistrați.

Sursa citată menționează că pe rolul Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților se află proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 și că în acest context, în 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat că este utilă susținerea unui amendament, în sensul posibilității numirii în funcții vacante la instanțe și parchete a foștilor magistrați care au ocupat timp de 10 ani această funcție și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile.

În ceea ce privește introducerea posibilității de numire în funcția de judecător și procuror a magistraților asistenți și a avocaților, CSM arată că, în 3 martie 2015, Plenul Consiliului a analizat propunerea de modificare și completare a Legii 51/1991, înregistrată pe rolul Senatului și a reținut, printre altele, necesitatea completării acesteia cu o nouă dispoziție care să confere magistraților cu o vechime de cel puțin 18 ani în această funcție, eliberați din motive neimputabile, dreptul de deveni avocați, fără examen.

"Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulată propunerea corelativă, referitoare la posibilitatea numirii în funcția de judecător sau procuror a avocaților cu o vechime de cel puțin 18 ani. Sub acest aspect, subliniem că procedura de numire va fi aprobată prin hotărâre a Plenului CSM și va avea în vedere, prin susținerea unui interviu și verificarea îndeplinirii condițiilor de numire în aceste funcții, asigurarea garanțiilor referitoare la dobândirea unor cunoștințe juridice temeinice și a unei experiențe profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecătorii și parchetele de pe lângă acestea. În cadrul aceleiași ședințe, Comisia a apreciat că se impune consultarea instanțelor și parchetelor și cu privire la propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004 care au rezultat din ședința Comisiei nr. 1 din 21 iulie 2015 și care nu au fost anterior transmise spre consultare", mai precizează CSM.

Conform comunicatului, propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate și dezbătute de Plenul CSM, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă și să le transmită ministerului Justiției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ