CSM: Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei
CSM a validat raportul Inspecţiei Judiciare care stabilea că Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat, prin declaraţii, independenţa justiţiei şi a magistraţilor.
Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kekemen Hunor lovesc în independenţa justiţiei, spune raportul Inspecţiei Judiciare pe tema declaraţiilor făcute de aceştia în legătură cu dosare din justiţie.
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă declarațiile făcute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independenței procurorilor DNA și sistemului judiciar.
"Ca urmare a afirmațiilor lansate în ultima perioadă în spațiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputaților, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activități desfășurate la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității procurorilor DNA, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al CSM .
De asemenea, CSM solicită tuturor factorilor implicați să aibă în vedere faptul că sunt în desfășurare proceduri judiciare și este necesar să fie respectată obligația de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituții fundamentale ale statului de drept.
Similar, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară ca urmare a declaraţiilor lui Adrian Sârbu referitoare la "activităţile desfăşurate în dosarul Mediafax, instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
"Ca urmare a afirmaţiilor lansate în spaţiul public de domnul Adrian Sârbu, acţionar majoritar al Mediafax Group, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţile desfăşurate în dosarul "Mediafax", instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor PICCJ, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", precizează CSM într-un comunicat.
CSM a sesizat Inspecția Judiciară și în cazul declarațiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul ''privatizărilor strategice" în care a fost condamnat și fostul ministru Zsolt Nagy.
"Ca urmare a afirmațiilor domnului Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în cuprinsul cărora a făcut referire la dosarul 'privatizărilor strategice', în care a fost condamnat și fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind că acesta '...a fost nedreptățit și a fost sancționat ... Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție. Nu există nicio dovadă împotriva lui, ...', conducerea Consiliului (...) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", arăta CSM.