CSOP Decembrie 2013 - Antonescu în picaj
Cel mai recent sondaj CSOP îl arată pe Crin Antonescu depășit la capitolul încredere de președintele Traian Băsescu.
Există mai multe motive pentru care această situație are o valoare mai degrabă simbolică decât practică: acesta este primul sondaj care relevă această ierarhie; sondajul aparține CSOP, un institut de casă al PDL, care ar putea fi interesat să îi panicheze pe liberali; CSOP întotdeauna a obținut cifre de încredere foarte diferite de orice alt institut; diferența între Crin Antonescu și Traian Băsescu este de doar 1%, ceea ce i-ar plasa pe cei doi în situație de egalitate statistică, dacă avem în vedere și marja de eroare.
Chiar și așa, trebuie notat că până nu demult, Crin Antonescu avea cu 10-12% din populație mai multă încredere decât Traian Băsescu chiar și în sondajele CSOP. Față de aceste momente, pare că liderul liberal a scăzut foarte mult, iar președintele a crescut destul de puțin, practic revenind la nivelul său standard post guvernul Boc. În mod cert Antonescu pierde mult din încrederea electoratului USL, în primul rând din încrederea electoratului PSD, mai ales în urma repetatelor certuri cu Victor Ponta, liderul autoritar în preferințele social-democraților. Dacă ar fi să judecăm după situația din sondaje anterioare, Victor Ponta atrăgea simpatia a aproximativ 90% dintre alegătorii PSD și aproximativ 65% dintre alegătorii liberali, pe când Antonescu atrage simpatia a doar 60-65% dintre social-democrați și aproximativ 75% dintre liberali. Cel mai probabil, scăderea ultimei perioade se datorează unei îndepărtări de electoratul social-democrat, mult mai monolitic și fidel partidului decât electoratul liberal.
Revenirea lui Traian Băsescu în schimb nu este în niciun fel surprinzătoare și se datorează mai degrabă unui efect de spirala tăcerii – susținătorii acestuia nu l-au părăsit în niciun moment în intenție, însă au resimțit că susținerea președintelui ar fi nepopulară, astfel că nu au recunoscut-o în cadrul sondajului. Scorurile de încredere ale lui Traian Băsescu sunt plafonate strict de numărul absolut imens de oameni ostili, a căror convertire este aproape imposibilă pe termen mediu și scurt.
Practic, atât liderul liberal cât și premierul par a fi scăzut în ultima perioadă, cu mențiunea că premierul este în continuare lider autoritar între politicieni și a scăzut mult mai puțin decât președintele Senatului. Parte din scăderea resimțită la ambii lideri se poate datora unei desprinderi a electoratului USL între partide – liberalii își pierd încrederea în social-democrați; social-democrații își pierd încrederea în liberali. Partea suplimentară, resimțită doar de Antonescu, s-ar datora mai degrabă faptului că acesta este văzut ca principalul responsabil pentru certurile și tensiunile din USL. Cel mai probabil, scăderea acestuia va continua dacă liderul liberal nu-și va schimba atitudinea.
Un alt amănunt interesant adus de sondajul CSOP pare a fi și estimarea de scor pentru alegerile europarlamentare, unde PDL pare a fi luat pentru prima dată după foarte multă vreme fața PNL. Cu reținerile exprimate anterior, această situație are mai degrabă o valoare simbolică, de încurajarea electoratului democrat-liberal. În mod cert, dacă PDL va obține la alegerile europarlamentare un scor superior PNL, diferența dintre cele două partide va continua să crească în favoarea democrat-liberalilor, cât timp aceștia vor fi în opoziție, iar liberalii la guvernare. Demnă de amintit în acest context este și capacitatea scăzută a liberalilor de a-și mobiliza electoratul la alegeri (liberalii obțin aproape întotdeauna cu 1-2% mai puțin în alegeri decât erau creditați în sondaje).