Cu ce se va ocupa Cancelaria premierului, un mini-Guvern paralel:
Cancelaria prim-ministrului, o entitate nou-înființată prin OUG, se va ocupa de tot ce înseamnă relația Guvernului cu presa, de relația cu ambasadele străine și organismele internaționale, dar și de relația cu Parlamentul, se arată într-un ordin semnat de premierul Viorica Dăncilă și publicat miercuri în Monitorul Oficial. Ordinul mai prevede și înființarea în cadrul Cancelariei a unui consiliu științific.
Șeful Cancelariei este Costin Mihalache, iar în subordinea acestuia vor fi inclusiv secretarii de stat, precum Darius Vâlcov.
- Cu ce se va ocupa Cancelaria
În domeniul comunicării și în cel al relațiilor cu presa, asigură și coordonează producerea integrată și unitară a mesajului public guvernamental și coordonează răspândirea informațiilor publice prin toate mijloacele de comunicare. Printre altele, se va ocupa de acreditarea jurnaliștilor români și străini la biroul de presă al Guvernului, precum și de acțiunile cu presa. De asemenea, va coordona activitatea de programare și acordare a interviurilor de către premier și a demnitarilor din aparatul de lucru al Guvernului. Până acum, relația cu presa era coordonată de Anca Alexandrescu.
Va contribui, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, la implementarea politicilor și stabilirea obiectivelor în domeniul relațiilor internaționale, potrivit programului de Guvernare. Va pregăti, în colaborare cu ministerul de externe, luările de poziție ale prim-ministrului. Va menține legături cu ambasadele străine în România și cu organismele internaționale, în scopul informării acestora, împreună cu Ministerul de Externe, asupra aspectelor care privesc activitatea Guvernului.
Va asigura, alături de Secretariatul General al Guvernului, buna desfășurare a relației cu Parlamentul în domeniul său de activitate.
În cadrul cancelariei își va desfășura activitatea un consiliu științific, organism consultativ compus din 7 membri, personalități ale mediului academic, științific și neguvernamental, neremunerați, numiți prin decizie a premierului.
Reamintim că săptămâna trecută a fost publicată Ordonanța de Urgență care prevede înființarea Cancelariei. Guvernul susține că este nevoie de o cancelarie a prim-ministrului pentru creșterea eficienței ministerelor și altor structuri din administrația publică centrală. Dacă nu se înființează această cancelarie, "se perpetuează stări de lucruri care contribuie la ineficiență și la întârzieri în aplicarea măsurilor atât de necesare la nivel național, în toate domeniile vieții economico-sociale", se arată textul OUG care prevede înființarea cancelariei, publicat vineri în Monitorul Oficial.
Și în alte guvernări au existat cancelarii ale prim-miniștrilor. De exemplu, în guvernarea Tăriceanu și guvernarea Cioloș. În 2009, guvernul Boc a desființat cancelaria, motivând că funcționa ca un guvern paralel.