Cu sau fără procurori, Pricopie și-a făcut treaba
Finalul acestei săptămâni pune punct perioadei celei mai încărcate de emoții din anul școlar: cea a examenelor naționale.
Din păcate, nici în acest an examenele naționale nu au fost complet lipsite de scandaluri. Mai ales că, atunci când nu au existat motive, așa cum s-a întâmplat în cazul examenului de Capacitate, s-au trezit unii care să încerce să le inventeze. Așa că am asistat la acuzații absurde, care au încercat să convingă opinia publică de faptul că subiectele ar fi fost manipulate pentru ca rezultatele obținute să fie peste așteptări. Culmea este însă că aceste rezultate se situează sub cele care se înregistrau acum doi sau trei ani, pe vremea când cei care au lansat asemenea critici nefondate gestionau organizarea examenului de Capacitate si erau responsabili pentur corectitudinea desfășurarării lui.
Dincolo însă politicianismul acestor critici nefondate, Ministerul Educației Naționale și-a făcut datoria cu corectitudine. Subiectele au fost distribuite corect și la Capacitate și la Bacalaureat, respectându-se metodologia și securitatea informațiilor. Probele s-au desfășurat în bune condiții, fiind aplicate normele în vigoare atât pentru notare, cât și pentru publicarea rezultatelor finale.
De altminteri, încă de la bun început, Ministerul a atenționat pe toată lumea să respecte legea și să nu pericliteze buna defășurare a examenelor. Iar în acest sens, au fost transmise către toate componentele sistemului (profesori, funcționari, inspectori) semnale prompte și repetate.
Din păcate, aceste semnale nu au fost luate în serios peste tot, după cum ne-o arată cazul de la liceul “Dimitrie Bolintineanu”. Însă, chiar și atunci când au apărut nereguli, cum s-a întâmplat aici, Ministerul a gestionat situația hotărât și a luat rapid măsurile care erau necesare pentru ca Bacalaureatul să poată continua în bune condiții. A schimbat comisia de examen, a demis conducerea liceului și, ulterior, a dispus demiterea inspectorului coordonator al sectorului 5 din Capitală.
Desigur, organele competente mai au ceva de lucrat până la a finaliza ancheta și a-i pedepsi pe cei care se fac vinovați. Lăsându-i însă la o parte pe procurori, putem spune fără teamă că Ministerul și-a făcut datoria.
Iar cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că nicăieri în altă parte nu a mai apărut un scandal similar cu cel de la “Dimitrie Bolintineanu”, cu toate că este evident că autoritățile statului au fost în alertă maximă. Faptul că, în ansamblu, examenele naționale s-au desfășurat fără probleme este un semn clar că Ministerul gestionat de Remus Pricopie și-a făcut treaba bine, atât în ceea ce privește pregătirea Capacității și a Bacalaureatului, cât și în gestionarea efectivă a acestora.
Modul în care sistemul a trecut peste perioada examenelor naționale confirmă faptul că învățământul începe să reintre pe calea cea bună și să, ușor-ușor, lucrurile reintră în normalitate. Ceea ce este atât în avantajul celor direct implicați (profesori, elevi), cât și al întregii societăți românești.