Cu toţii facem asta. De ce este periculos să punem MIERE în ceai
Cea mai frecvenţă greşeală pe care o facem atunci când bem ceai sau cafea este că introducem mierea în apa fierbinte. Ca să îşi păstreze calităţile, lichidul în care introducem mierea nu trebuie să depăşească temperatură de 40 de grade Celsius.
„La temperatură mare se distrug enzimele şi mierea devine o substanţă dulce, dar fără a avea calităţile pe care le dorim”, spune Dumitru Buzilă, apicultor. El a adăugat că mierea devine ca şi o bombă, în loc să o consumăm pentru proprietăţile benefice ne face mai mult rău.
Cea mai bună miere, cea eco
Doar 5% din mierea produsă în România este ecologică. Pentru că mierea să fie certificată ecologic trebuie îndeplinite mai multe condiţii: terenul de pe care adună albinele polenul trebuie să fie ferit de poluare, să nu existe fabrici şi şosele în zonă şi mai ales să nu se folosească pesticide. Stupii nu pot fi vopsiţi, iar albinele sunt hrănite cu zahăr.
În România, mierea ecologică nu este suficient apreciată. Ministerul Agriculturii nu oferă subvenţii, iar cumpărătorii caută marfă mai ieftină,
Aşa se face că doar 5% din toată cantitatea de miere este certificata eco, ceea ce înseamnă cam 3.700 de tone. Din această cantitate, 80% merge la export.